Zij-instroom pabo


Alle informatie over het zij-instroom traject voor leraar basisonderwijs

Zij-instroom pabo
4 min. leestijd 11 nov 20230 Gebruikersvragen

Ben je geïnteresseerd in een Pabo-opleiding maar heb je reeds een ander diploma? Dan kan je ervoor kiezen om als zij-instromer je bevoegdheid te halen. Tijdens de opleiding kan je ook alvast ervaring opdoen in de klas als docent. Hoe werkt dit nu precies? In dit artikel lees je er alles over!

Voor wie is zijinstroom?

Als je een passie hebt voor werken met kinderen, maar nog niet bevoegd bent om les te geven, is zijinstroom naar de Pabo wellicht de juiste keuze voor jou. Het zij-instroomtraject is ideaal voor mensen die flexibel zijn en graag samenwerken om het beste uit zichzelf en hun leerlingen te halen.

Vereisten

Om in aanmerking te komen voor zijinstroom naar de Pabo, zijn er enkele vereisten waar je aan moet voldoen:

  • Minimaal een hbo- of wo-diploma.
  • Gerelateerde ervaring die bijdraagt aan je geschiktheid voor het onderwijs, dit wordt beoordeeld tijdens het geschiktheidsonderzoek[1].
  • Een Verklaring Omtrent Gedrag[2] (VOG).

Eerder Verworven Competenties (EVC) tellen mee

Heb je eerder verworven competenties (EVC)? Dan worden deze meegenomen in het geschiktheidsonderzoek, wat je kansen op toelating kan vergroten.

De Stappen naar Zijinstroom

Als je aan alle vereisten voldoet en enthousiast bent om de Pabo-opleiding als zij-instromer te volgen, zijn er enkele stappen die je moet volgen:

1. School Selecteren

Je begint met het zoeken naar een school die bereid is je aan te nemen als zij-instromer. Deze school zal je de kans bieden om te lesgeven terwijl je de opleiding volgt. Je kunt op zoek gaan naar individuele scholen of naar de stichting waaronder een specifieke school valt.

2. Geschiktheidsonderzoek

Zodra je een geschikte school hebt gevonden, moet je met succes een geschiktheidsonderzoek afronden. Dit onderzoek kan worden aangevraagd door het schoolbestuur of door jouzelf. Het geschiktheidsonderzoek beoordeelt of je geschikt bent om direct les te geven en om de opleiding binnen 2 jaar af te ronden. Daarnaast wordt er gekeken naar je bestaande opleidingen en of je mogelijk extra scholing of begeleiding nodig hebt. Als je beschikt over een ervaringscertificaat (EVC), wordt dit in het onderzoek meegenomen.

3. Scholings- en Begeleidingsovereenkomst

Na een positieve uitkomst van het geschiktheidsonderzoek kan je snel beginnen met lesgeven en de opleiding volgen. Voordat je aan de slag gaat, moet je echter eerst een scholings- en begeleidingsovereenkomst afsluiten met de school waar je gaat werken en de onderwijsinstelling waar je de opleiding gaat volgen. Je wordt dan voor maximaal 2 jaar benoemd als leerkracht.

4. Lesgeven en Leren

Na het afsluiten van de scholings- en begeleidingsovereenkomst word je als leerkracht benoemd in de school die je hebt gekozen, voor een periode van maximaal 2 jaar. Dit biedt je de kans om waardevolle ervaring op te doen in de klas terwijl je de opleiding volgt. Zowel de school als de onderwijsinstelling zullen je tijdens deze periode begeleiden.

5. Bekwaamheidsonderzoek

Aan het einde van je scholings- en begeleidingsovereenkomst moet je een bekwaamheidsonderzoek[3] ondergaan. Als je slaagt voor dit onderzoek, ontvang je een getuigschrift waarmee je volledig bevoegd bent als leerkracht. Van harte gefeliciteerd, je bent nu officieel een leerkracht!

Met deze informatie ben je goed voorbereid om te beginnen aan je reis naar zijinstroom in de Pabo en het verwezenlijken van je droom om les te geven. Veel succes!

Praktische zaken

  • Het zij-instroomtraject voor de Pabo duurt 2 jaar.
  • Je ontvangt gedurende deze periode een salaris.
  • Salaris is vaak volgens schaal L10, maar hier kan over onderhandeld worden.
  • Je staat 3 of 4 dagen per week voor de klas.
  • Na het afronden van de opleiding kan je vaak blijven werken op de school.

Wil je nog wat weten? Stel gerust een vraag!