BOL of BBL?

Misschien ben je nu wel opzoek naar een nieuwe opleiding en weet je niet of je een BOL of BBL opleiding wilt gaan doen. In dit artikel zetten wij alle verschillen op een rijtje.

Beroeps opleidende leerweg (BOL)

Bij een BOL opleiding ga je full time naar school, variërend van 2 tot 4 jaar. In deze jaren loop je stage (ook wel BPV). Dit is minimaal 20% en maximaal 60%. Wanneer en hoelang de stages zijn, verschilt per school. Bij sommige stages krijg je een vergoeding. Ook dit verschilt per opleiding en stageplaats. Je bent dus niet verzekerd van vaste inkomsten. Daarnaast moet je vaak ook studiekosten betalen. Wel heb je, als je 18 jaar bent, recht op studiefinanciering en een OV-studentenkaart.

Een BOL opleiding begint altijd aan het begin van het schooljaar. Je hebt ook dezelfde vakanties als je klasgenoten en bent ook dagelijks in contact met jouw leeftijdsgenoten.

BeroepsBegeleidende leerweg (BBL)

Wanneer je liever niet met je neus in de boeken zit, maar toch je MBO diploma wilt halen, kan je kiezen voor een BBL opleiding. Bij de meeste BBL opleidingen ga je 4 dagen in de week naar je ‘werk’ en leer je één dag. De verhoudingen voor BBL opleidingen zijn minimaal 60% praktijk en maximaal 40% theorie. Op deze manier haal jij dezelfde diploma’s als bij een BOL opleiding, maar heb je toch de vaste inkomsten. Daarnaast hoef jij je vaak geen zorgen te maken over de studiekosten, omdat deze bij de meeste BBL opleidingen door het werk worden betaald.

Hieronder nog een overzicht met alle verschillen tussen BOL en BBL opleidingen.

Beroeps opleidende leerweg (BOL) BeroepsBegeleidende leerweg (BBL)
Gericht op theorie en zelfstudie Gericht op praktijk
Wel OV Geen OV
Wel studiefinanciering Geen studiefinanciering
Soms kleine stagevergoeding Loon/vergoeding
Praktijk: 20 tot 60% Praktijk: Minstens 60%
Starten aan het begin van schooljaar (afhankelijk van school/regio) Vaak meerdere startmomenten per jaar
Studiekosten zelf betalen Studie wordt betaald vanuit werk

 

Meer over BOL of BBL

BBL opleidingen

Als je naar het MBO gaat, kun je kiezen tussen BBL en BOL opleidingen. BBL staat voor Beroeps Begeleidende Leerweg en BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg. Bij BBL opleidingen combineer je het leren en werken, wat betekent dat je doorgaans een dag per week naar school gaat en daarnaast 4 dagen per week gaat werken bij een leerbedrijf in de sector waar jij voor gekozen hebt. BBL opleidingen zijn zeer geschikt voor beroepen waarbij de praktijk erg belangrijk is, zoals bijvoorbeeld het beroep van schilder of timmerman. Daarnaast is het zeer geschikt voor scholieren die liever meteen aan de slag gaan dan uren in de schoolbanken te zitten. Als je een BBL opleiding volgt, heb je geen recht op studiefinanciering. Dit komt doordat je met 4 dagen werk vaak voldoende geld verdient om jezelf te onderhouden.

BOL opleidingen

BOL opleidingen zijn opleidingen waarbij je een traditionele leerweg volgt. Dit betekent dat je van maandag tot en met vrijdag naar school gaat met een rooster dat elk kwartaal verandert. Naast je lessen zijn er vaak stages in meerdere jaren, die allen een aantal maanden in beslag nemen. Tijdens deze stages ga jij in de praktijk brengen wat je op school hebt geleerd. De hoeveelheid BOL opleidingen die er zijn, zijn groter dan het aantal BBL opleidingen in Nederland. Dit is omdat niet alle beroepen gelijk in de praktijk kunnen worden gebracht – hier heb je dus een theoretische leerweg voor nodig. Als je een BOL opleiding volgt, heb je recht op studiefinanciering. Dit bedrag is onder andere afhankelijk van de toelage die je ouders kunnen betalen aan jou. Als je naast je BOL opleiding een bijbaantje hebt, mag je echter niet te veel verdienen om je recht op studiefinanciering te behouden.

Niveau’s binnen MBO

Bij zowel BOL als BBL is het MBO opgedeeld in 4 verschillende niveau’s. Dit zijn:

  • Niveau 1, entree opleidingen
  • Niveau 2, basisberoeps opleidingen
  • Niveau 3, vakopleidingen
  • Niveau 4, Middenkaderopleidingen

Voor elk niveau zijn er andere vooropleidingen vereist. Het maakt verder geen verschil of je een BOL of BBL opleiding gaat volgen.