Opleiding SPW

Werk je graag met kinderen? Zou je graag willen werken in een kinderopvang of als activiteitenbegeleider? Zou jij graag werken in de gehandicapten zorg en hen pedagogische begeleiding geven?

Dan is de SPW opleiding iets voor jou. Tegenwoordig noemen ze het ook wel de PW opleiding. SPW staat voor Sociaal Pedagogisch Werker. PW staat voor Pedagogisch Werker.
Ze noemen de opleiding tegenwoordig PW opleiding aangezien dat op een wat brede doelgroep betrekking heeft. In de volksmond wordt het toch nog vaak SPW opleiding genoemd.

Deze website geeft je informatie over de verschillende SPW opleidingen en niveaus. Wij hopen door middel van deze website een duidelijker beeld te geven over deze opleidingen, zodat je de juiste keuze kunt maken.

SPW opleidingen vergelijken

Wil je graag snel starten met de opleiding SPW? Wil jij een erkend diploma of al werkend jouw diploma halen? Dan is een deeltijd studie iets voor jou! Vergelijk hieronder de verschillende SPW opleidingen van verschillende aanbieders.

  • Opleider
  • Opleiding & studieduur
  • Kosten
  •  
Meer opleidingen weergeven
10 van de 53 opleidingen.

Bij de SPW opleiding leer je werken met kinderen en jongeren. Daarbij leer je vooral  hoe je om moet gaan met hun gedragsproblemen en opvoedingsproblemen en hoe je ze daarbij moet begeleiden. Je helpt de kinderen en jongeren met het ontwikkelen van zichzelf zodat ze goed kunnen functioneren in de maatschappij. Ook zorg je voor het contact met de ouders en verzorgers.

Verloop opleiding

De opleiding begint bij niveau 2 en je kunt doorgroeien naar niveau 4.
De meeste scholen bieden ook een versnelde opleiding waarbij je je SPW niveau 4 diploma in 3/4 jaar kunt behalen.
Daarna kun je zelfs nog doorgroeien naar het HBO.

De volgende opleidingen kun je volgen:

Toelatingseisen

De eisen om toegelaten te worden tot deze opleiding zijn niet zwaar, maar ze zijn er wel. Om toegelaten te worden tot de SPW opleiding niveau 2, moet je aan één van de volgende eisen voldoen:

– Minimaal 16 jaar oud
– VMBO diploma, basisberoepsgerichte leerweg
– Tien jaar dagonderwijs gevolgd hebben

Werken als Sociaal Pedagogisch werker

Als Sociaal Pedagogisch werker kun je aan het werk in een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf maar ook bij jeugdzorg of gehandicapten zorg.
Bij de jeugdzorg zorg je er bijvoorbeeld voor om jongeren weer op het goede pad te krijgen.