Opleiding politie

Wil jij graag een afwisselend, uitdagend en spannend beroep? Dan is het worden van een politieagent iets voor jou! Maar daarvoor moet je wel eerst een politie opleiding volgen. Jij zorgt ervoor dat de orde in Nederland gehandhaafd wordt, maar denk bijvoorbeeld ook aan het opsporen van verdachten. Of wat dacht je bijvoorbeeld van signaleren en adviseren? Een laatste belangrijke taak van de politie is hulp verlenen. Op deze website vind jij informatie over de diverse politie opleidingen. Wij hopen dat deze website je helpt bij het maken van jouw keuze.

Passende (voor)opleiding?

Wil je graag gaan beginnen aan de politie opleiding? Regelmatig krijgen wij de vraag wat een passende vooropleiding is. Omdat veel studies meerdere jaren duren en alleen in september starten, is het volgen van één van onderstaande trainingen of opleidingen een goede voorbereiding op jouw opleiding bij de politie. Bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden.

  • Opleider
  • Opleiding & studieduur
  • Kosten
  •  
Meer opleidingen weergeven
30 van de 45 opleidingen.

Houdt je van een beroep met spanning? Niet de hele dag saai achter een bureau zitten, maar een beroep waarbij je op een juiste manier moet optreden bij onverwachtse situaties? Dan is de beveiliging opleiding iets voor jou! Deze MBO opleiding begint met niveau 1, assistent beveiliging en toezichthouder, maar na deze opleiding kan je doorgaan met niveau 2 beveiliging. Nadat je deze opleiding hebt gehaald, kan je aan het werk als beveiliging. Deze opleiding bestaat voor een groot deel uit stages, dus je zit niet veel op school en kan snel aan het werk. Wil je toch liever verder? Dan kan je ook nog niveau 3 volgen. Dit is de opleiding coördinator beveiliging.

Alles over de politie opleiding

Wil je aan de slag bij de politie? Kom alles te weten over de politie opleiding. Niet als BOA, maar echt als agent of bij de recherche? Dan moet je een opleiding bij de politie volgen. Hierin zijn 4 verschillende niveau’s op het MBO. Je begint bij Niveau 2, assistent politiemedewerker. Daarna studeer je verder voor politiemedewerker niveau 3. Eventueel kan je daarna ook nog niveau 4 volgen, allround politiemedewerker. Het voordeel van een MBO niveau 4 diploma is, is dat je kan doorstromen naar het HBO. Op het HBO kan je bijvoorbeeld de Politiekundige Bachelor volgen, maar ook een andere HBO opleiding die niet gerelateerd is aan de politie of beveiliging volgen.

Een opleiding bij de politie is veel intensiever dan bijvoorbeeld beveiliging. Voordat je met de opleiding start, is er een keuring. De politiekeuring. Daarna kan je aan de slag op de Politieacademie voor surveillant, hoofdagent, politiekundige of politievrijwilliger.

Toelatingseisen

De toelatingseisen voor de politie opleiding zijn niet heel zwaar, maar er moet wel aan een aantal eisen voldaan worden. Als je start met een niveau 2 opleiding moet je aan de volgende eis voldoen om toegelaten te worden tot de politie opleiding:

– Minimaal een VMBO diploma, basisberoepsgerichte leerweg.

Politie Opleiding

Je kunt dus al gelijk aan het werk nadat je jouw VMBO diploma hebt behaald. Als je van het VMBO komt start je met de opleiding MBO Assistent politiemedewerker niveau 2. Daarna kun je doorstromen naar MBO Politiemedewerker niveau 3 en naar MBO Allround Politiemedewerker niveau 4.

In sommige gevallen kan er ook een versnelde politie opleiding gevolgd worden, bijvoorbeeld als je al een hogere vooropleiding hebt dan VMBO. Dit houdt in dat je de opleiding in drie jaar kunt afronden.

Als je jouw MBO Diploma bepaald hebt, of een HAVO/VWO diploma bezit, kun je doorstromen naar de HBO politie opleiding genaamd “Politiekundige Bachelor” of “Master of Criminal Investigation”.

De volgende politie opleidingen kun je volgen:

– Politie Opleiding MBO Niveau 2 Assistent politiemedewerker
– Politie Opleiding MBO Niveau 3 Politiemedeweker
– Politie Opleiding MBO Niveau 4 Allround Politiemedewerker
– HBO Politiekundige (Bachelor)

Werken als Politie

Tijdens het volgen van een politie opleiding werk je ook al bij de politie.

Hieronder zie je een overzicht waarin je kunt zien, welke functie je kunt uitvoeren na het voltooien van de opleiding.
– Niveau 2 Assistent politiemedewerker: Surveillant
– Niveau 3 Politiemedewerker: Agent
– Niveau 4 Allround politiemedewerker: Hoofdagent
– HBO Bachelor Politiekundige: Politiekundige