Koksopleiding HBO

Heb je je mbo opleiding kok niveau 4, je havo of vwo afgerond en wil je graag een koksopleiding HBO gaan doen? Het vinden van een koksopleiding HBO is niet gemakkelijk. Dit artikel maakt vooral duidelijk wat je het beste kunt doen als je een HBO opleiding wilt volgen, maar toch kok wilt worden.

Koksopleiding cursussen & opleidingen

Opleider Opleiding & studieduur Kosten  
Bijzonder Koken
Culinair feestje in de keuken met de cur.. (verder lezen)
€ 21,00 p.m.
14 maanden
Meer info
Dieetkok
Bekijk de website voor meer informatie.. (verder lezen)
€ 269,00
1-malig
Meer info
Koken en bakken
Sta je graag in de keuken en wil je (nog.. (verder lezen)
€ 33,20 p.m.
10 maanden
Meer info
Kok-Restauranthouder
Bekijk de website voor meer informatie.. (verder lezen)
€ 419,00
1-malig
Meer info

Opleiding Kok HBO ontbreekt

De zoektocht naar een koksopleiding HBO gaat waarschijnlijk niets opleveren. Dit omdat er geen koksopleiding HBO bestaat. Aangezien de opleiding tot kok redelijk praktisch is ingesteld is er alleen de mogelijkheid om dit op  MBO-niveau te volgen.

Het is natuurlijk altijd nog mogelijk om een opleiding kok niveau 4 te volgen, maar dit is wel zonde van je havo/vwo diploma. Ligt je hart toch écht bij het koken, dan moet je deze keuze voor jezelf afwegen.

Hogere Hotelschool

Wil je toch een HBO opleiding kok volgen en in de toekomst aan het werk gaan als kok, dan kun je het beste een opleiding op de Hogere Hotelschool gaan volgen. Zo kun je bijvoorbeeld de Hotel en Eventmanagement opleiding volgen. Je wordt bij deze opleiding opgeleid tot hotelmanager of ondernemer. Met deze opleiding kun je bijvoorbeeld je eigen restaurant beginnen, maar kun je ook aan het werk in het management bij een bestaand bedrijf.

Zoals je wellicht al gemerkt hebt staat het koken bij deze opleiding niet centraal, maar het is wel de beste oplossing wanneer je kok wilt worden en toch een HBO-opleiding wilt volgen. Het is dan ook verstandig om naast deze opleiding bijvoorbeeld een bijbaan te zoeken als kok, zodat je in ieder geval de kneepjes van het vak leert.

Wat leer je?

Zoals je al hebt kunnen lezen is de opleiding Hotel en Eventmanagement een redelijk commercieel gerichte opleiding, dit is dus veel minder praktijk gericht dan/ als een opleiding op MBO-niveau, tot kok. Je leert veel vakken die bij het ondernemerschap horen waaronder marketing, inkoop, bedrijfseconomie en imagineering. Ook krijg je te maken met e-business, communicatie en international business.

Hopelijk is er doormiddel van dit artikel meer duidelijk geworden en kun je verder met je zoektocht naar de geschikte opleiding. Het zal waarschijnlijk helaas geen koksopleiding HBO worden, maar wel iets wat daar dichtbij zit. Het zou ook best kunnen dat er in de toekomst wel een koksopleiding HBO wordt gestart, maar een grote kans is er niet.

Er zijn wel een aantal MBO koksopleidingen die je kunt volgen.

Koksopleiding MBO Niveau 2 Basiskok
Koksopleiding MBO Niveau 3 Zelfstandig werkende kok
Kokopleiding MBO Niveau 4 Leidinggevende Kok