Sociaal psychiatrische verpleegkundige

Binnen de verpleegkunde, zijn er verschillende opleidingen te volgen. Je kunt je zo verdiepen en specialiseren in verschillende doelgroepen.

Tijdens de opleiding sociaal psychiatrische verpleegkunde leer je mensen te behandelen en begeleiden die verschillende psychiatrische stoornissen hebben. Bij de behandeling van deze mensen betrek je ook de omgeving van deze persoon.
Wanneer je sociaal psychiatrisch verpleegkundige bent probeer je het functioneren van deze personen te verbeteren en dus ook de klachten te verminderen. Belangrijk is hierbij dat een terugval voorkomen wordt.
Als sociaal psychiatrische verpleegkundige ben je niet de enige die werkt met een cliënt. Dit doe je samen in een team, met bijvoorbeeld een psycholoog of een psychiater.
Tot slot geef je de cliënt medicijnen wanneer dit voorgeschreven wordt door de psychiater.

Deze opleiding is voor veel verpleegkundigen interessant. Voorbeelden zijn verpleegkundigen die werkzaam zijn in een ggz-instelling, verpleegkundigen die werkzaam zijn in de verslavingszorg, in een penitentiaire instelling of in de forensische psychiatrie.

Wanneer je net begint als sociaal psychiatrisch verpleegkundige is het bruto maandsalaris ongeveer 1935 euro. Dit kan, nadat je wat ervaring opgedaan hebt, oplopen tot ongeveer 4035 euro per maand.

Om toegelaten te worden voor deze opleiding moet je voldoen aan een aantal eisen.

– Je hebt een diploma van de opleiding Verpleegkunde op HBO niveau. Je hebt dan al wel twee jaar ervaring nodig in de psychiatrie.
– Ook met een MBO diploma verpleegkunde kun je worden toegelaten. Daarbij is het wel verplicht om ook een aanvullend HBO-diploma of een propedeuse van een universiteit te hebben.
Naast de psychiatrische verpleegkundige opleiding zijn er nog meer verpleegkunde opleidingen te volgen. Zo heb je de IC verpleegkundige opleiding, waarin IC staat voor Intensive Care. Ook kun je de Research verpleegkundige opleiding volgen.

Vergelijk verpleegkundige opleidingen

Wil je direct beginnen met de opleiding verpleegkundige? Of wil jij al voorkennis opdoen over deze opleiding? Bekijk hieronder de opleiding verpleegkundige van diverse aanbieders!

Meer opleidingen weergeven
10 van de 38 opleidingen.