Opleiding Verpleegkundige

Ben jij van nature zorgzaam en help je graag mensen die hulp nodig hebben? Heb je graag contact met mensen en zie jij jezelf werken in bijvoorbeeld een ziekenhuis of een verpleegtehuis? Dan is het beroep van verpleegkundige misschien iets voor jou! Het beroep van verpleegkundige kun je leren op het MBO. Omdat het een erg praktijkgericht beroep is, is er de mogelijkheid om de opleiding in de vorm van BBL te volgen. Ook is de opleiding als thuisstudie of BOL opleiding te volgen.

Thuisstudie Verpleegkundige opleidingen vergelijken

Wil jij aan de slag als Verpleegkundige? Wil jij gaan starten met de studie Verpleegkundige? Hieronder hebben wij diverse aanbieders van verpleegkundige opleidingen vergeleken. Bekijk opleidingen van verschillende niveau’s. Of volg een cursus; een goede voorbereiding op een MBO- of HBO opleiding.

Meer opleidingen weergeven
10 van de 38 opleidingen.

Studieopbouw opleiding verpleegkundige

Tijdens de opleiding tot verpleegkundige leer je alles op het gebied van zorg. Je leert patiënten te ondersteunen bij persoonlijke basiszorg. Een voorbeeld hiervan is het wassen van patiënten die dit niet zelf kunnen. Daarnaast leer je ook verpleegtechnische handelingen te verrichten en leer je advies te geven en preventie toe te dienen door middel van bijvoorbeeld medicijnen. Tijdens de opleiding leer je tevens hoe je correct omgaat met patiënten in het algemeen. 

BBL opleiding Verpleegkundige

De BBL opleiding tot verpleegkundige is een MBO opleiding. Tijdens deze opleiding leer je alles over het beroep en wat daarbij komt kijken. Als je met de BBL opleiding verpleegkundige wilt beginnen, moet je eerst een leerbedrijf vinden waarvoor je kunt werken. Dit kun je zelf doen, maar je kunt natuurlijk ook de school om hulp vragen. Solliciteren kan bij verschillende zorginstellingen, zoals een verpleegtehuis of ziekenhuis, maar ook de gehandicaptenzorg en psychiatrie hebben verpleegkundigen nodig. Aan jou om de keuze te maken wat jou het leukste lijkt. Als je een leerbedrijf hebt gevonden, gaan jij, de school en het bedrijf een praktijkovereenkomst aan waarbij de rechten en plichten van alle partijen duidelijk wordt. Hierna kun je aan de slag. Je gaat een dag per week naar school en 4 dagen per week werk je bij het leerbedrijf. 

Toelatingseisen opleiding

Om toegelaten te worden aan de opleiding voor verpleegkundige, dien je aan een aantal eisen te voldoen. Je hebt hiervoor minimaal een VMBO diploma nodig of een overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4. Daarnaast is er een intake gesprek en een toets voordat je toegelaten wordt tot de opleiding. Voor deze opleiding moet je minimaal 18 jaar zijn en een leerbedrijf hebben waar je 4 dagen per week kan werken.

Duur opleiding verpleegkundige

De opleiding tot verpleegkundige duurt twee tot vier jaar. Dit is afhankelijk van het niveau dat je volgt. Zo kun je beginnen bij niveau 2, waarbij je leert voor helpende in de zorg en welzijn. Als je dit niveau hebt afgerond, kun je doorstromen naar het volgend niveau om uiteindelijk je diploma voor verpleegkundige te halen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je gelijk al met niveau 4 kunt beginnen. Dit is afhankelijk van je vooropleiding.                                                                     

Verschillende niveaus

De verpleegkundige opleiding MBO is een MBO-opleiding, niveau 4. Om dit te bereiken kun je de niveaus 1, 2 en 3 doorlopen. Met niveau 1, 2 en 3 kun je geen verpleegkundige worden. Dit ben je dus alleen met niveau 4.
Bij de MBO-opleiding verpleegkunde word je bij niveau 1 opgeleid tot zorghulp. Wanneer je dit niveau afgerond hebt, kun jij aan het werk met mensen die door bijvoorbeeld een ziekte hulp nodig hebben. Je helpt dan voornamelijk huishoudelijk werk. Hierbij kun je denken aan het klaarmaken van eten en schoonmaken. Als zorghulp kun je aan de slag in een verzorgingstehuis, maar ook bij een buurthuis of een kinderdagverblijf.

Je kunt hierna verder met elk MBO opleiding niveau 2. Een opleiding niveau 2 die goed bij zorghulp aansluit, is de opleiding tot ‘helpende zorg & welzijn’. Na de afronding van dit niveau kun je werken met verschillende doelgroepen. Voorbeelden zijn ouderen, gehandicapten en kinderen. Je kunt hen helpen bij het huishouden, activiteiten die ze willen ondernemen of hun persoonlijke verzorging.

Hierna kun je verder naar niveau 3, opleiding tot ‘verzorgende individuele gezondheidszorg’. Je leert de zorgvrager te begeleiden bij emotionele problemen en te helpen om te functioneren in de maatschappij. Verder bekijk je wat de zorgbehoeften zijn en je maakt hier een zorgplan over.

Tot slot kun je verder met niveau 4, de opleiding tot verpleegkundige, waar deze pagina over gaat.
Je richt je als verpleegkundige natuurlijk allereerst op de zorgvrager. Daarnaast werk je ook nauw samen met de mantelzorgers. De mantelzorgers zijn de naasten van de hulpbehoevende.
Je helpt mensen met de persoonlijke verzorging als wassen, verschonen en aankleden. Als verpleegkundige kun je ook medicijnen geven aan de patiënten. Ook het inbrengen van een sonde en katheter leer je tijdens de opleiding.
Ook observatie is een belangrijke taak van een verpleegkundige. Het is belangrijk dat je erop toeziet dat een patiënt de goede medicijnen krijgt.

Kwaliteiten

Er zijn verschillende kwaliteiten die handig zijn wanneer je mbo-verpleegkundige wilt worden. Het is belangrijk dat een MBO-verpleegkundige sociaal en communicatief vaardig is. Zo kan er goed omgegaan worden met de zorgbehoevenden en mantelzorgers. Daarnaast werken verpleegkundigen oplettend en nauwkeurig. Stressbestendigheid is ook een belangrijke kwaliteit.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de verpleegkundige opleiding MBO niveau 4 moet je aan de volgende eisen voldoen:
– Je bezit minimaal een VMBO-diploma en hebt de gemengde of theoretische leerweg afgerond óf,
– Een MAVO diploma met zes vakken op D-niveau óf,
– Een overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO met bij voorkeur een overgangsbewijs van 4 naar 5 HAVO.
– Je moet 17 jaar en 7 maanden oud zijn.

Salaris

Het gemiddeld netto maandloon voor verpleegkundigen is 1669 euro. Dit kan natuurlijk hoger worden wanneer jouw werkervaring stijgt.

Werkveld verpleegkundige

Als je je diploma voor verpleegkundige hebt behaald, kun je echt aan de slag voor een echt salaris. Veel BBL’ers blijven na hun opleiding werken voor het leerbedrijf. Redenen hiervoor zijn omdat ze het leuk vinden, maar ook voor het leerbedrijf is het gunstig – zij weten immers al wat zij in huis hebben. Er zijn echter ook andere opties. Met dit diploma kun je namelijk werken in de ouderenzorg, ziekenhuizen, psychiatrische inrichtingen en ook de thuiszorg is een optie als je graag bij mensen  thuis komt om voor ze te zorgen.

Andere verpleegkundige opleidingen

Wil je graag een HBO opleiding tot verpleegkundige volgen? Bekijk dan de volgende 2 opleidingen: