Opleiding Verpleegkundige

Ben jij van nature zorgzaam en help je graag mensen die hulp nodig hebben? Heb je graag contact met mensen en zie jij jezelf werken in bijvoorbeeld een ziekenhuis of een verpleegtehuis? Dan is het beroep van verpleegkundige misschien iets voor jou! Het beroep van verpleegkundige kun je leren op het MBO. Omdat het een erg praktijkgericht beroep is, is er de mogelijkheid om de opleiding in de vorm van BBL te volgen. Ook is de opleiding als thuisstudie of BOL opleiding te volgen.

Thuisstudie Verpleegkundige opleidingen vergelijken

Wil jij aan de slag als Verpleegkundige? Wil jij gaan starten met de studie Verpleegkundige? Hieronder hebben wij diverse aanbieders van verpleegkundige opleidingen vergeleken. Bekijk opleidingen van verschillende niveau’s. Of volg een cursus; een goede voorbereiding op een MBO- of HBO opleiding.

Meer opleidingen weergeven
10 van de 38 opleidingen.

Studieopbouw opleiding verpleegkundige

Tijdens de opleiding tot verpleegkundige leer je alles op het gebied van zorg. Je leert patiënten te ondersteunen bij persoonlijke basiszorg. Een voorbeeld hiervan is het wassen van patiënten die dit niet zelf kunnen. Daarnaast leer je ook verpleegtechnische handelingen te verrichten en leer je advies te geven en preventie toe te dienen door middel van bijvoorbeeld medicijnen. Tijdens de opleiding leer je tevens hoe je correct omgaat met patiënten in het algemeen. 

BBL opleiding Verpleegkundige

De BBL opleiding tot verpleegkundige is een MBO opleiding. Tijdens deze opleiding leer je alles over het beroep en wat daarbij komt kijken. Als je met de BBL opleiding verpleegkundige wilt beginnen, moet je eerst een leerbedrijf vinden waarvoor je kunt werken. Dit kun je zelf doen, maar je kunt natuurlijk ook de school om hulp vragen. Solliciteren kan bij verschillende zorginstellingen, zoals een verpleegtehuis of ziekenhuis, maar ook de gehandicaptenzorg en psychiatrie hebben verpleegkundigen nodig. Aan jou om de keuze te maken wat jou het leukste lijkt. Als je een leerbedrijf hebt gevonden, gaan jij, de school en het bedrijf een praktijkovereenkomst aan waarbij de rechten en plichten van alle partijen duidelijk wordt. Hierna kun je aan de slag. Je gaat een dag per week naar school en 4 dagen per week werk je bij het leerbedrijf. 

Toelatingseisen opleiding

Om toegelaten te worden aan de opleiding voor verpleegkundige, dien je aan een aantal eisen te voldoen. Je hebt hiervoor minimaal een VMBO diploma nodig of een overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4. Daarnaast is er een intake gesprek en een toets voordat je toegelaten wordt tot de opleiding. Voor deze opleiding moet je minimaal 18 jaar zijn en een leerbedrijf hebben waar je 4 dagen per week kan werken.

Duur opleiding verpleegkundige

De opleiding tot verpleegkundige duurt twee tot vier jaar. Dit is afhankelijk van het niveau dat je volgt. Zo kun je beginnen bij niveau 2, waarbij je leert voor helpende in de zorg en welzijn. Als je dit niveau hebt afgerond, kun je doorstromen naar het volgend niveau om uiteindelijk je diploma voor verpleegkundige te halen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je gelijk al met niveau 4 kunt beginnen. Dit is afhankelijk van je vooropleiding.                                                                     

Werkveld verpleegkundige

Als je je diploma voor verpleegkundige hebt behaald, kun je echt aan de slag voor een echt salaris. Veel BBL’ers blijven na hun opleiding werken voor het leerbedrijf. Redenen hiervoor zijn omdat ze het leuk vinden, maar ook voor het leerbedrijf is het gunstig – zij weten immers al wat zij in huis hebben. Er zijn echter ook andere opties. Met dit diploma kun je namelijk werken in de ouderenzorg, ziekenhuizen, psychiatrische inrichtingen en ook de thuiszorg is een optie als je graag bij mensen  thuis komt om voor ze te zorgen.