Opleiding Psychologie (Universiteit)

De opleiding psychologie op de universiteit is een wetenschappelijke opleiding. Deze opleiding is gericht op de studie van menselijk gedrag. Je onderzoekt waarom mensen bepaald gedrag vertonen. Je zoekt antwoorden op vragen als: ‘Hoe komt het dat kinderen moeiteloos een taal leren?’ ‘Hoe ontstaat een depressie?’.

Tijdens deze opleiding worden belangrijke onderzoeksmethodes geleerd. Je krijgt statistiek en er wordt geleerd hoe je rapporten schrijft. Je maakt kennis met de verschillende kanten van psychologie waarna je later in de opleiding kiest voor een specialisatie. Per universiteit verschilt de keuze uit de specialisaties.

gerelateerde opleidingen

Wil je graag de opleiding psychologie op een universiteit volgen? Maar heb je geen VWO voltooid of nog niet je propedeuse? Mogelijk is dan een HBO opleiding psychologie iets voor jou! Bekijk de websites voor meer informatie.

Vakken die je tegenkomt bij de Psychologie opleiding op universitair niveau: Ontwikkelingspsychologie, klinische psychologie, persoonlijkheidsleer, psychologische functieleer, wetenschapstheorie, gezondheidspsychologie, sociale psychologie, arbeids- en organisatiepsychologie.

Een aantal voorbeelden van verschillende specialisaties voor psychologie die je op de universiteit kunt kiezen zijn:
– Arbeids- en organisatiepsychologie
– Biologische psychologie
– Culturele psychologie
– Differentiële psychologie
– Experimentele psychologie
– Functieleer
– Klinische psychologie
– Leerpsychologie
– Neuropsychologie
– Ontwikkelingspsychologie
– Persoonlijkheidsleer
– Sociale psychologie

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de universiteit psychologie opleiding moet je aan de volgende eisen voldoen:

– Een HAVO- of VWO diploma
– Een propedeuse van het HBO of een andere universiteit
– Wiskunde A + B in je vakkenpakket gehad hebben. Ook is het handig als je engels + biologie hebt gevolgd.
– Als je 21 jaar of ouder bent zonder diploma is het ook mogelijk om een toelatingsexamen te doen.

Duur opleiding

De voltijd studie duurt drie jaar. Na het behalen van je bachelor psychologie is er nog een mogelijkheid om een masteropleiding te volgen. De masteropleiding duurt ook nog 1/2 jaar.

Salaris

Nadat je afgestudeerd bent voor psychologie op de universiteit, kun je een startsalaris van ongeveer € 2348,- bruto per maand verwachten. Die loopt natuurlijk op zodra je meer werkervaring hebt.

Carrière en toekomst

Na het behalen van je diploma voor deze opleiding kun je aan het werk als wetenschappelijk onderzoeker, psycholoog bij de overheid of bij een zorginstelling. Daarnaast kun je natuurlijk ook aan het werk als psycholoog in het bedrijfsleven. Je bent breed inzetbaar, je kunt namelijk ook aan de slag als docent psychologie, relatietherapeut, persooneelsadviseur of rechtspsycholoog.