Opleiding Tandartsassistente

Vond jij het vroeger nooit eng om naar de tandarts te gaan en poets en flos jij je tanden netjes elke dag? Als jij ook nog eens graag mensen ondersteunt, dan is het beroep van tandartsassistente iets om over na te denken. De opleiding voor tandartsassistente is een MBO opleiding die zowel via de Beroeps Opleidende Leerweg als de Beroeps Begeleidende Leerweg te volgen is. Met de opleiding combineer je werken en leren. Dit is ideaal voor scholieren die graag in de praktijk bezig zijn.

Tandartsassistente opleidingen & Thuisstudies vergelijken

Wil jij aan de slag als Tandartsassistente? Wil jij gaan starten met de studie Tandartsassistente? Hieronder hebben wij diverse aanbieders van Tandartsassistente opleidingen vergeleken. Bekijk opleidingen van verschillende niveau’s. Of volg een cursus; een goede voorbereiding op een MBO- of HBO opleiding.

Opleider Opleiding & studieduur Kosten  
MBO Basisopleiding Tandartsassistente
MBO Basisopleiding Basisopleiding Tandar.. (verder lezen)
€ 63,38 p.m.
9 Maanden
Meer info
MBO Tandartsassistent
MBO Opleiding Tandartsassistent niveau 4.. (verder lezen)
€ 46,13 p.m.
36 Maanden
Meer info
Tandartsassistent(e)
Tandartsassistente worden? Volg de tanda.. (verder lezen)
€ 27,50 p.m.
6 maanden
Meer info
Tandartsassistent (Basis)
Bekijk de website voor meer informatie.. (verder lezen)
€ 309,00
1-malig
Meer info
Kort MBO Assistente in de tandartspraktijk
De opleiding Kort MBO Assistente in de t.. (verder lezen)
€ 94,00 p.m.
7 maanden
Meer info
MBO-basisopleiding Tandartsassistent
Spreekt het beroep van tandartsassistent.. (verder lezen)
€ 95,00 p.m.
8 maanden
Meer info
Kort MBO Tandartsassistent
Wil je tandartsassistente worden en de o.. (verder lezen)
€ 95,00 p.m.
16 maanden
Meer info
MBO Tandartsassistent
Werk je graag met mensen en lijkt het je.. (verder lezen)
€ 84,00 p.m.
24 maanden
Meer info
MBO-basisopleiding Tandartsassistent (klassikaal)
Spreekt het beroep van tandartsassistent.. (verder lezen)
€ 269,00 p.m.
8 maanden
Meer info
Kort MBO Tandartsassistent (klassikaal)
Wil je tandartsassistente worden en de o.. (verder lezen)
€ 259,00 p.m.
16 maanden
Meer info
MBO Tandartsassistent (klassikaal)
Werk je graag met mensen en lijkt het je.. (verder lezen)
€ 249,00 p.m.
24 maanden
Meer info

Leertraject Tandartsassistente

Als tandartsassistent heb je een belangrijke ondersteunende rol binnen de tandartspraktijk. Je plant afspraken in voor patiënten, zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en legt materialen klaar voor de tandarts. Je ondersteunt de tandarts waar nodig ook bij behandelingen. Omdat je een opleiding volgt, kun je wat je leert meteen in de praktijk brengen. Je gaat immers maar een dag per week naar school – de rest van de dagen werk je als tandartsassistent in opleiding bij een tandartspraktijk. Je hebt tijdens je werk veel contact met zowel de tandarts als de patiënt en je leert tijdens je opleiding op beide te anticiperen. Het is dus belangrijk dat je het leuk vindt om met mensen om te gaan. Ook moet je niet vies zijn van andermans gebit. Dit is immers het belangrijkste onderdeel van je werk.

BBL opleiding Tandartsassistente

De BBL opleiding tot tandartsassistente is een MBO opleiding. Tijdens deze opleiding leer je alles over het beroep en wat daarbij komt kijken. Als je met de BBL opleiding tandartsassistente wilt beginnen, moet je eerst een leerbedrijf vinden waarvoor je kunt werken. In dit geval is het meest vanzelfsprekende een tandartsenpraktijk. Dit kun je zelf doen, maar je kunt natuurlijk ook de school om hulp vragen. Als je een leerbedrijf hebt gevonden, gaan jij, de school en de tandartsenpraktijk een praktijkovereenkomst aan waarbij de rechten en plichten van alle partijen duidelijk wordt. Hierna kun je aan de slag. Je gaat een dag per week naar school en 4 dagen per week werk je bij het leerbedrijf. 

Toelatingseisen opleiding tandartsassistent

Om de opleiding voor tandartsassistente te kunnen volgen, dien je over tenminste een VMBO diploma te beschikken. Je kunt de opleiding ook volgen met een overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4. De opleiding voor tandartsassistent is een MBO opleiding op niveau 4, wat het hoogste niveau is op het MBO. 

Duur opleiding

De opleiding voor tandartsassistente duurt drie tot vier jaar. Als je je MBO diploma voor tandartsassistent hebt behaald, is het altijd mogelijk om door te studeren op het HBO in een gerelateerde opleiding. Hiervoor kun je het beste advies inwinnen bij je studiebegeleider.                                                                                   

Werkveld tandartsassistent

Met je MBO diploma voor tandartsassistente op zak kun je gaan werken bij een tandartspraktijk. Er zijn echter ook gerelateerde praktijken, zoals een mondhygiëniste, waar je kan werken als assistent. Wil je een stapje hogerop, dan kun je gaan solliciteren bij een kaakchirurg. De behandelingen die een kaakchirurg uitoefent zijn wel van andere aard – je begrijpt dat het er tijdens een kaakoperatie anders aan toe gaat dan bij de standaard controle in een tandartspraktijk. Hier moet je wel tegen kunnen.