Opleiding SPW niveau 4 (MBO)

Wil jij graag groepen mensen met psychische of lichamelijke problemen helpen? Dat is SPW niveau 4 de opleiding voor jou. Deze opleiding komt veel overeen met SPW niveau 3, dit is alleen op een hoger niveau. Tijdens de opleiding leer je hoe je groepen kinderen, ouderen en gehandicapten kunt begeleiden en hoe je hen kunt helpen bij hun ontwikkeling. Ook leer je hoe je in een instelling kunt functioneren door middel van het leren van verschillende vaardigheden Vaardigheden waar je dan aan kunt denken zijn: samenwerken, verwerken van gegevens en administratie.

Tijdens de studie van MBO SPW 4 krijg je de keuze om te kiezen uit drie verschillende richtingen:
– Kinderopvang
– Gehandicaptenzorg
– Basisonderwijs

  • Opleider
  • Opleiding & studieduur
  • Kosten
  •  
Meer opleidingen weergeven
10 van de 53 opleidingen.

In de kinderopvang en het basisonderwijs ben je vooral bezig met het begeleiden, opvoeden, helpen en begeleiden van de ontwikkeling van kinderen. Bij gehandicaptenzorg zorg je voor bijvoorbeeld de dagbesteding van gehandicapten. Het is ook jouw doel om opvallend gedrag te analyseren en te rapporten.

De opleiding kun je op twee manier volgen. Als eerste kun je kiezen voor de BOL opleiding. Wanneer je deze opleiding volgt, zit je vijf dagen per week op school. Op stage leer je de theorie die je op school hebt gehad toe te passen.

Je kunt ook kiezen voor het volgen van een BBL opleiding. Bij deze opleiding werk je vier dagen en zit je één dag op school.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de niveau 4 SPW moet je aan één van de volgende eisen voldoen:
– MBO Niveau 3 diploma in dezelfde sector.
– VMBO Diploma kaderberoeps/theoretisch gerichte leerweg.
– Ouder dan 21 jaar.
– Overgangsbewijs 3-4 havo/vwo.

Werkveld

Na het behalen van je SPW niveau 4 diploma kun je gaan werken als begeleider in een gehandicapten instelling, begeleider bij jeugdzorg of kun je gaan werken in een kinderopvang.

Wanneer je begint met werk na het afronden van je SPW 4 opleiding kun je rekenen op een salaris van ongeveer € 1775,-per maand dat kan oplopen tot € 2420,- per maand.