Opleiding Sportdocent

Ben jij sportief aangelegd en doe je niets liever dan bewegen in welke vorm dan ook? Dan is de opleiding sportdocent precies wat jij zoekt. Na deze opleiding ben je niet alleen in staat om mensen te begeleiden tijdens het sporten, maar weet je ook exact hoe het menselijk lichaam beweegt.

Wat is de opbouw van de studie?

Het eerste jaar bestaat vooral uit het bekend worden met jouw werk als toekomstig sportdocent. Er is veel aandacht voor de anatomie en psychologie van de mens, en je leert vakken zoals didactiek en pedagogiek. Ook in de praktijk ben je tijdens het eerste jaar al actief. Het tweede tot en met het derde jaar staan vooral in het teken van stages en het uitbreiden van kennis. In het laatste jaar kies je een specialisatie en maak je een afstudeerscriptie om de opleiding mee af te ronden.

Sportopleidingen vergelijken

Vergelijk hieronder verschillende sport opleidingen en thuisstudies

Opleider Opleiding & studieduur Kosten  
HBO-programma Manager in de sport
HBO Programma Manager in de sport studer.. (verder lezen)
€ 205,00 p.m.
6 Maanden
Meer info
HBO Bachelor Sportmanagement
Opleiding HBO Sportmanagement studeren i.. (verder lezen)
€ 185,00 p.m.
48 Maanden
Meer info
Sport Voeding
Sporters voorzien van deskundig voedings.. (verder lezen)
€ 55,00 p.m.
6 maanden
Meer info
Sportmanagement
Bekijk de website voor meer informatie.. (verder lezen)
Totaal € 549,00
8 maanden
Meer info
Sportmanagement
Bekijk de website voor meer informatie.. (verder lezen)
€ 269,00
1-malig
Meer info
Sport- en Bewegingscoach (Allround)
Bekijk de website voor meer informatie.. (verder lezen)
€ 1390,00
1-malig
Meer info

Wat zijn de eisen en de duur van deze opleiding?

De opleiding als sportdocent rond je af in 4 jaar. Om toegelaten te worden tot deze opleiding heb je een diploma nodig van een havo, vwo of een mbo die je met goed gevolg hebt afgerond op niveau 4. Aan het vakkenpakket worden geen eisen gesteld. Heb je geen vooropleiding van dit niveau? Dan kun je altijd een toelatingsonderzoek doen.

Wat kun je worden na het behalen van opleiding sportdocent?

Als je de opleiding tot sportdocent goed hebt afgerond, kun je zowel in het onderwijs als daarbuiten aan het werk. Word bijvoorbeeld bewegingsdeskundige in de zorg of ga aan de slag als sportinstructeur bij een sportschool. Toch liever aan het werk in het onderwijs? Met deze opleiding sportdocent kun je terecht van het basisonderwijs tot aan het gespecialiseerd onderwijs.

Wat is een passende voor- of vervolgopleiding?

Een gedegen vooropleiding als je sportdocent wil worden is een havo of een vwo diploma. Ook met een mbo diploma op niveau 4 voldoe je aan de toelatingseisen. Wil je na het behalen van jouw diploma als sportdocent verder leren? Kies dan voor een masteropleiding als vervolg en specialiseer je in de psychologie van de sport of wordt bewegingswetenschapper.