Opleiding psychologie

Als psycholoog houdt jij je bezig met wat mensen denken, hoe zij zich voelen en waarom dat zo is. De opleiding psychologie is erg intensief en wordt alleen op het HBO en op de universiteit aangeboden. Indien je graag HBO psychologie wilt volgen bij een reguliere school, maar geen HAVO of VWO diploma hebt, kan je een gerelateerde vooropleiding volgen. Voorbeelden hiervan zijn Sociaal Pedagogisch Werker en Sociaal Juridisch medewerker. Overigens kan je ook met andere MBO diploma’s aan de slag bij een HBO opleiding psychologie.

Overzicht psychologie opleidingen & cursussen

Bij sommige aanbieders van thuisstudies, kan je wel HBO modules of zeer interessante en gerelateerde vooropleidingen volgen.

Je kunt bijvoorbeeld bij de NTI de MBO module volgen of een andere cursus die aansluit op psychologie.

  • Opleider
  • Opleiding & studieduur
  • Kosten
  •  
Meer opleidingen weergeven
30 van de 94 opleidingen.

Werkveld psycholoog

Nadat je een opleiding Psychologie hebt gevolgd, kan je aan de slag als psycholoog. Een aantal voorbeelden van jouw werkveld zijn docent psychologie, relatietherapeut, persooneelsadviseur en rechtspsycholoog. De opleiding psychologie is erg populair. Ondanks dat is er op dit moment veel vraag naar goede psychologen. Spreekt deze opleiding jou aan? Bekijk dan de website van één van bovenstaande aanbieders.

Vind jij het interessant wat mensen denken, voelen en zou je willen weten waarom ze dat doen? Lijkt het jou leuk om daar onderzoek naar te doen en zou je willen weten hoe je het gedrag kunt beïnvloeden? Dan is er een grote kans dat de opleiding psychologie heel goed bij jou past. Een psycholoog helpt mensen met psychische klachten. Oorzaken van deze psychische klachten kunnen zijn: problemen op het werk of in een relatie óf een traumatische ervaring. Door middel van het houden van gesprekken met deze mensen ga jij proberen deze problemen op te lossen.

Pschologie studies

Wil jij graag starten met de opleiding psychologie? Vergelijk hieronder diverse opleidingen, van cursus tot Erkende opleiding. Starten kan het hele jaar door en studeren doe je in je eigen tempo! Klik op de aanbieder voor meer informatie.

Op deze website vind jij informatie over de opleiding psychologie en de verschillende niveau’s daarin. Wij hopen dat deze website je helpt bij het kiezen van de juiste opleiding psychologie.

Het werkveld van een psycholoog, na de opleiding psychologie, is heel erg breed. Je kunt je eigen praktijk gaan starten en mensen helpen met hun psychische problemen, maar je kunt ook aan het werk in het onderwijs. Een aantal voorbeelden zijn: relatietherapeut, onderzoeker in een zorginstelling, docent psychologie, personeelsadviseur of rechtspsycholoog.

MBO Psychologie

Voor het MBO bestaat er geen opleiding psychologie, aangezien psychologie een aardig ingewikkelde opleiding is. Het is wel mogelijk om een MBO opleiding te volgen die aansluit bij HBO toegepaste psychologie. Onder andere MBO Sociaal Juridisch medewerker en Sociaal Pedagogisch Werker sluiten aan bij de HBO opleiding psychologie. Na het behalen van je niveau 4 diploma kun je de HBO opleiding psychologie gaan volgen.

HBO toegepaste Psychologie

De HBO opleiding psychologie is in vergelijking met de universitaire opleiding een stuk praktischer. Op de opleiding toegepaste psychologie ben je bezig met de theorie maar los je ook problemen op een praktische manier op. Je leert het trainen, begeleiden, coachen en reactiveren van mensen door middel van het uitvoeren van verschillende casussen. Je leert dus vooral hoe je plannen moet uitvoeren, terwijl je ze bij de universitaire opleiding psychologie juist plannen bedenkt. Deze opleiding is iets voor jou, als je geïnteresseerd bent in het gedrag van mensen en je het leuk vindt om psychische problemen van mensen op te lossen.

Meer informatie: HBO toegepaste Psychologie

Universiteit Psychologie

De opleiding psychologie op de universiteit is erg populair. Als psycholoog in opleiding leer je wetenschappelijk onderzoek te doen naar het gedrag van mensen. Je gaat je bezig houden met vragen zoals: ‘Hoe onstaat een ruzie tussen mensen?’ ‘Hoe kies je vrienden?’ en ‘Waarom worden mensen depressief?’
Het is jouw doel om aan de hand van je onderzoeksresultaten deze vragen te beantwoorden. Als je afgestudeerd bent kun je aan het werk als wetenschappelijk onderzoeker, docent(hbo/universiteit) of psycholoog. Maar ook in het bedrijfsleven kun je terecht.

Meer informatie: Universiteit Psychologie

Pscyhologie cursussen

Direct beginnen met een gerelateerde studie? Bij veel thuisstudies kan je direct beginnen en in jouw eigen tempo! Vergelijk hieronder gerelateerde psychologie thuisstudies. Klik op de opleiding die jouw aanspreekt voor meer informatie of vraag een gratis studiegids aan!

Wat voor diploma’s behaal ik met een cursus psychologie?

Via thuisstudies worden er verschillende cursussen psychologie aangeboden. Zo zijn er bijvoorbeeld cursussen die gevolgd kunnen worden van ongeveer 10 lessen. Vaak is voor deze cursussen psychologie ook geen vooropleiding nodig.