Opleiding Opticien

Vind jij de ogen van een persoon het belangrijkste deel van het gezicht? Of vind jij brillen gewoon een leuke accessoire? Of draag jij zelf een bril? Als jouw fascinatie voor de ogen geen grenzen kent, is het beroep van opticien misschien wel iets voor jou. Als opticien geef jij mensen meer duidelijkheid over hun ogen, zowel letterlijk als figuurlijk. Op het MBO kun jij een opleiding volgen voor het beroep van opticien. Omdat dit een erg praktijkgericht beroep is, heb je de mogelijk een BBL opleiding te volgen.

Opticien opleidingen en thuisstudies vergelijken

Wil jij aan de slag als Opticien? Wil jij gaan starten met de studie Opticien? Hieronder hebben wij diverse aanbieders van Opticien opleidingen vergeleken. Bekijk opleidingen van verschillende niveau’s. Of volg een cursus; een goede voorbereiding op een MBO- of HBO opleiding.

Opleider Opleiding & studieduur Kosten  

Leertraject

Tijdens de BBL opleiding voor opticien leer je alles over het oog. Zo leer je hoe je oogmetingen uitvoert bij de patiënten en hoe je deze adviseert in het kiezen van een bril en het soort glazen. Het technische gedeelte van het beroep is erg belangrijk: een oogmeting moet uiteraard secuur uitgevoerd worden. Maar daarnaast is een bril de afgelopen jaren uitgegroeid tot een volwaardig fashion statement. Daarom wordt je tijdens je BBL opleiding voor opticien ook wat bijgebracht over de trends op het gebied van brillen. Naast brillen zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden, namelijk contactlenzen. Ook hier ga je meer over leren en de behandeling ervan. Je bent als opticien niet alleen voor de schermen bezig, maar tevens achter de schermen, te weten op de werkplaats achter de optiekzaak. Hier leer je brillen te repareren en/of in elkaar te zetten.

BBL opleiding Opticien

Als opticien werk je in een optiekzaak. Hier worden de ogen van patiënten opgemeten en wordt de patiënt geadviseerd op het gebied van brillen en contactlenzen. Om de BBL opleiding voor opticien te kunnen volgen, moet je eerst een leerbedrijf vinden waar je vier dagen per week kan werken. Dit is immers het belangrijkste deel van een BBL opleiding. Een leerbedrijf is in dit geval een optiekzaak. Heb je na het solliciteren een optiekzaak gevonden en is er een opticien aanwezig die jouw begeleider wilt zijn gedurende je opleiding, dan gaan jij, je school en het leerbedrijf een praktijkovereenkomst afsluiten. Hierna kun je beginnen met werken en natuurlijk met je opleiding. Het grote voordeel van de BBL opleiding voor opticien is dat je lekker praktisch bezig bent. Geen lange dagen op school met je neus in de boeken dus, maar gelijk aan de slag!

Toelatingseisen

Denk jij je missie te hebben gevonden en wil jij zo snel mogelijk aan de slag als leerling opticien? De BBL opleiding voor opticien kun je volgen als je een VMBO diploma hebt. Maar ook als je een overgangsbewijs hebt van HAVO 3 naar HAVO 4 kun jij je inschrijven.

Duur opleiding Opticien

Je kunt de BBL opleiding voor opticien afronden binnen vier jaar. De opleiding volg je op niveau 4. Je kunt ook beginnen op niveau 3. Na afronding van dit niveau ben je allround medewerker in de optiek.

Werkveld Opticien

Als afgestudeerde opticien ga jij werken in een optiekzaak. In Nederland zijn talloze optiekzaken te vinden, zowel de winkelketens met meerdere filialen als de kleinere speciaalzaken. Het werkt komt over het algemeen altijd met elkaar overeen.