Opleiding Maatschappelijke zorg

Het verlenen van zorg en het helpen van mensen, zowel fysiek als mentaal, is heel dankbaar werk. Zie jij jezelf als iemand die anderen een helpende hand kan bieden? Met de opleiding maatschappelijke zorg op mbo-niveau 4 kan je met jouw kennis en kunde de specialistische hulp bieden die sommigen nodig hebben.

Opleidingen & cursussen Maatschappelijke zorg vergelijken

Wil jij graag aan de slag in de zorg? Vergelijk hieronder verschillende maatschappelijke zorg opleidingen.

Opbouw van de studie

Mbo maatschappelijke zorg viel vroeger onder de opleiding SPW. Deze is inmiddels opgesplitst in maatschappelijke zorg en pedagogisch medewerker. In de opleiding maatschappelijke zorg leer je alle fijne kneepjes op het gebied van fysieke en mentale aandoeningen, communiceren met cliënten en hoe je de beste kwaliteit zorg kan leveren. Natuurlijk volg je ook een stage om te kijken hoe het er in het echt aan toegaat.

Toelatingseisen en duur

Er zijn toelatingseisen waar je aan moet voldoen voordat je deze opleiding mag gaan volgen. De meeste onderwijsinstelling vragen minimaal een van de volgende zaken: een vmbo-diploma (kader of theoretische leerweg), een mbo-niveau 2 of 3 diploma, een diploma mbo-basisopleiding sociaal maatschappelijke dienstverlener of een overgangsbewijs havo of vwo naar het vierde leerjaar. De precieze eisen verschillen per onderwijsinstelling. Afhankelijk van hoe flexibel je bent en hoe snel je leert duurt de opleiding gemiddeld 24 maanden.

Past deze opleiding bij jou?

Deze opleiding past bij jou als je een helpende hand wil zijn voor je medemens. Je wilt graag mensen uit de brand helpen die dit zelf niet kunnen, zoals gehandicapten, ouderen, zieke mensen maar bijvoorbeeld ook gevangenen of asielzoekers. Zo kan je terecht bij verschillende instellingen die ondersteuning en zorg bieden op het gebied van wonen, persoonlijke verzorging, dagbesteding of vrije tijd.

Mogelijke beroepen

Nadat je deze opleiding hebt afgerond, ben je een erkend maatschappelijk werknemer. Je kan aan de slag bij allerlei instellingen die te maken hebben met de sociaal-agogische sector. Afhankelijk van waar je interesses liggen, kan je je focussen op een specifieke doelgroep. Denk hierbij aan functies zoals persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg of persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen.

Vervolgopleidingen

Natuurlijk zijn er met deze opleiding ook genoeg mogelijkheden om door te leren. Je kunt onder andere doorstromen naar het hbo. Je kan opleidingen volgen zoals SPH (sociaal pedagogische hulpverlening) of wellicht de hbo bachelor rechten – specialisatie sociaal juridische dienstverlening.