Opleiding Leraar basisonderwijs

Kun je goed met kinderen omgaan en vind je het leuk om nauw betrokken te zijn bij hun ontwikkeling? Dan is de opleiding leraar basisonderwijs worden met de PABO misschien wel wat voor jou. Hun toekomst ligt daarmee in jouw handen!

Wat is de opbouw van de studie?

Het eerste jaar van de opleiding richt zich vooral op de pedagogiek. Daarnaast word je bekend gemaakt met didactiek en de kunde van het onderwijs. Je leert lesmethoden kennen, gedrag van kinderen begrijpen en hoe je hierin ondersteuning kunt bieden. Net als het eerste jaar bevat ook het tweede jaar een dag stage. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op de vakken van het basisonderwijs. In het derde jaar maak je een keuze uit twee leeftijd specialisaties, terwijl je je in het vierde jaar specialiseert aan de hand van minors. Dit jaar sluit je af met een stage van 5 maanden.

PABO opleidingen & cursussen vergelijken

Wil je graag aan de slag als juf of meester? Start dan met studeren aan de PABO! Hieronder hebben wij verschillende PABO opleidingen en gerelateerde cursussen verzameld.

Wat zijn de eisen en de duur van de opleiding?

De opleiding leraar basisonderwijs van de PABO heeft als eis dat je een diploma van een havo, vwo of een mbo opleiding niveau 4 op zak hebt. Ook als je niet in het bezit bent van een havo vooropleiding kun je alsnog een toets doen voor toelating. Aan de hand hiervan kun je alsnog aantonen dat je een denkniveau hebt van havo-3 of mbo-4.

Past deze opleiding bij jou?
Als je een echte teamplayer bent, informatie goed kunt verwoorden en graag de leiding neemt in lastige situaties, is de lerarenopleiding jou op het lijf geschreven. Natuurlijk voelt ook de omgang met kinderen voor jou als een tweede natuur, en ben je taalvaardig en schrijfkundig een kei.

Wat kun je worden met deze opleiding?

Met deze opleiding kun je alle kanten op. Je hoeft er niet persé voor te kiezen om leraar basisonderwijs te worden, want je kunt ook aan de slag als leraar bij een internaat, in het volwassenen onderwijs en zélfs als leider van een groep in verschillende opvangcentrums. Ben je toch liever educatief bezig op een creatieve manier? Met deze opleiding kun je ook aan het werk als medewerker in een museum.

Wat is een passende voor- op vervolg opleiding?

Het havo of vwo onderwijs is een goede vooropleiding als je leraar in het basisonderwijs wil worden. Heb je deze studie afgerond en wil je graag verder leren? Kies dan voor een bijpassende masteropleiding die zich specialiseert in een bepaalde tak van het onderwijs, bijvoorbeeld remedial teacher.