Opleiding helpende zorg & welzijn (MBO N2)

Ben jij iemand die graag mensen helpt? Wil je een brede opleiding doen die je voorbereidt op het verlenen van zorg aan een brede groep cliënten? Met deze opleiding op mbo 2-niveau word je voorbereid op een uitdagende functie in de gezondheidszorg.

Helpende zorg en welzijn opleidingen vergelijken

Opbouw van de studie

MBO Helpende zorg en welzijn is een brede opleiding. Je leert verschillende competenties zoals communiceren met cliënten en planmatig werken. Ook zaken als goede hygiëne en ziektebeelden komen aan bod. Om je goed voor te bereiden op het werkveld ga je ook op stage. Je bent redelijk vrij met het indelen hiervan. Afhankelijk wat jou uitkomt kan je kiezen voor een dag of meerdere dagen per week.

Voltijd en deeltijd mogelijkheden

Tijdens je opleiding heb je ook stages waarbij je de theorie die je geleerd hebt toe kunt passen in de praktijk. Deze opleiding kun je voltijd volgen, daarnaast is er voor deze functie een BBL opleiding die je kunt volgen. Wanneer je een BBL opleiding volgt zit je 4 dagen op je werk en 1 dag op school.

Toelatingseisen en duur

Je kan op verschillende manieren worden toegelaten tot deze opleiding. Onder andere met een mbo-niveau 1 diploma, vmbo (ook mavo, havo, vwo) diploma, diploma Zorghulp en diploma lbo of vbo. Als je niet zeker weet of je mag worden toegelaten, kan je altijd contact opnemen met de onderwijsinstelling. De studieduur van de opleiding verschilt per onderwijsinstelling en natuurlijk hoe flexibel je kan omgaan met de combinatie werk en leren. De meeste mensen behalen deze opleiding binnen 18 maanden.

Past deze opleiding bij jou?

Deze opleiding is vooral geschikt voor mensen die een helpende hand willen bieden in de zorg. Met mbo helpende zorg en welzijn word je opgeleid tot een duizendpoot die allerlei taken kan verrichten. Je biedt zorg en ondersteuning aan verschillende doelgroepen. Denk hierbij aan het verzorgen van ouderen, huishoudelijke taken uitvoeren, planningen maken en activiteiten organiseren. Deze opleiding past goed bij je als je mensen wilt helpen om hun dagelijkse leven weer op de rit te krijgen.

Mogelijke beroepen

Doordat deze opleiding zo breed is, kan je ook in veel werkvelden aan de slag. Afhankelijk van je interesses kan je een doelgroep kiezen, zoals gehandicapten, zieke mensen of ouderen. Mogelijke plekken om te werken zijn: verpleeghuizen, buurthuizen, peuterspeelzalen, woonvormen voor gehandicapten of cliënten thuis helpen die te maken hebben met een beperking of (fysieke of mentale) gezondheidsproblemen.

Vervolgopleidingen

Deze opleiding kan ook bieden als een mooi opstapje naar een andere opleiding. Zo kan je doorstromen naar een zorg- of sociaal agogische opleiding op niveau 3. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld pedagogisch medewerker, kraamzorg, thuiszorg, gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg.