Opleiding Fysiotherapie (HBO)

Houd jij ervan om samen te werken met mensen? Wil je graag mensen helpen? En ben je erg geïnteresseerd in het menselijk lichaam? Dan is de opleiding fysiotherapie iets voor jou.

Fysiotherapeut

Als fysiotherapeut is het belangrijk dat je goed met mensen kunt communiceren, je helpt mensen met bewegings- en houdingsklachten. Hierbij is het belangrijk om wat communicatievaardigheden onder de knie te hebben, zo heeft een behandeling het meeste effect. Daarnaast moet je goed samen kunnen werken, om gezamenlijk problemen op te kunnen lossen.

Vergelijk fysiotherapie opleidingen

Wil je direct beginnen met de opleiding fysiotherapie? Op opleidingfysiotherapie.org vergelijk je diverse opleidingen! Vergelijk fysiotherapie-opleidingen en begin met werkend leren!

Opleider Opleiding & studieduur Kosten  
Specifieke anatomie, fysiologie, pathologie en orthopedie
Heb jij interesse in het menselijk licha.. (verder lezen)
€ 59,90 p.m.
3 Maanden
Meer info
Vakopleiding Gewichtsconsulent + verdieping Anatomie en Fysiologie
Wil jij aan de slag als erkend gewichtsc.. (verder lezen)
€ 43,38 p.m.
16 Maanden
Meer info
Medische Kennis - Anatomie, Fysiologie en Pathologie
Raak thuis in de medische wereld met de .. (verder lezen)
€ 34,50 p.m.
9 maanden
Meer info
Verkorte masteropleiding fysiotherapie
Verkorte masteropleiding fysiotherapie .. (verder lezen)
€ 8195,00
1-malig
Meer info
Postmaster Kinderfysiotherapie
Postmaster Kinderfysiotherapie In.. (verder lezen)
€ 1795,00
1-malig
Meer info
Sportfysiologie
Bekijk de website voor meer informatie.. (verder lezen)
€ 269,00
1-malig
Meer info
Anatomie, fysiologie en pathologie
Hoe zit het menselijk lichaam in elkaar?.. (verder lezen)
€ 59,00 p.m.
5 maanden
Meer info
HBO Ergometrie en inspanningsfysiologie
Met een ergometrie, ook wel inspanningst.. (verder lezen)
€ 329,00 p.m.
2 maanden
Meer info
HBO ICT in de gezondheidszorg - Laborant klinische neurofysiologie
ICT speelt ook in de gezondheidszorg een.. (verder lezen)
€ 329,00 p.m.
2 maanden
Meer info
HBO Algemene medische kennis - Anatomie en fysiologie
Speciaal voor zorgprofessionals die zich.. (verder lezen)
€ 329,00 p.m.
2 maanden
Meer info
HBO Toelatingsprogramma Laborant klinische neurofysiologie
Wil je de HBO-bachelor Laborant klinisch.. (verder lezen)
€ 279,00 p.m.
3 maanden
Meer info
HBO-bachelor Laborant klinische neurofysiologie
De HBO-bacheloropleiding Laborant klinis.. (verder lezen)
€ 199,00 p.m.
36 maanden
Meer info

Als fysiotherapeut ben je verantwoordelijk voor de gezondheid van je klanten. Deze zijn namelijk afhankelijk van de handelingen die jij verricht op hun lichaam. Het is dus een baan met een grote verantwoordelijkheid.

Als je een fysiotherapeut wilt worden dan moet je een HBO opleiding volgen. Deze opleiding kunt in deeltijd of in voltijd lopen. Uiteraard ben je als je voor deeltijd kiest een stuk meer tijd kwijt.

Tijdens deze opleiding komen vele onderwerpen aanbod, namelijk:

Anatomie, fysiologie, fysiotherapie, massagetherapie, fysische therapie, beweging, psychologie, gezondheidszorg, ziekteleer en lichamelijk onderzoek.

Als je een studie wilt volgen omtrent fysiotherapie dan moet je een van deze vooropleidingen hebben gedaan:

  • HAVO
  • VWO
  • MBO

Verder gelden er geen aanvullende eisen aan je profielpakket. Je kunt dit dus met vrijwel elk profiel doen. Echter zijn er veel meer aanvragen dan plaatsen voor de opleiding fysiotherapie. Dit betekent dat er geloot wordt waardoor de kans bestaat dat je afgewezen wordt. Echter krijgen mensen die zich eerder aanmelden voorrang, als je jezelf dus op tijd aanmeldt dan heb je meer kans dat je aangenomen wordt voor de opleiding.

Je kunt je dus aanmelden met elk profielpakket. Echter kun je het beste toch een N&G profiel kiezen aangezien je dan al een grote voorsprong hebt op de rest. Bij het profiel N&G heb je natuurlijk al biologie. Dit betekent dat je al heel veel weet omtrent het menselijk lichaam.

Verder is het altijd verstandig om VWO te doen aangezien je dan een jaar extra les krijgt voordat je aan de opleiding begint. Als je de opleiding wilt doen nadat je HAVO hebt gedaan dan heb je iets minder voorkennis, maar heb je wel één jaar eerder de opleiding afgerond aangezien HAVO minder lang duurt dan VWO.

Wat leer je als fysiotherapeut?

Als fysiotherapeut leer je allerlei manieren om bewegingsklachten van mensen weg te nemen. Dit kan rugpijn zijn maar ook nekpijn, dit loopt zeer uiteen. Om zulke klachten te kunnen behandelen moet je eerst precies weten hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. Als je een patiënt aan het behandelen bent moet je natuurlijk wel weten wat je aan het doen  bent.

Daarnaast moet je natuurlijk weten hoe het menselijk lichaam reageert op bepaalde handelingen. Als je dat niet weet kan het helemaal fout gaan met als gevolg dat jij je moet verantwoorden voor je daden. Daarom leer jij precies welke handelingen de klachten verminderen en/of verhelpen.

Naast al deze vaardigheden zijn er ook andere vaardigheden die je moet beheersen. Voor deze vaardigheden kun je vrijwel niet studeren, dit moet je beheersen. Dat is namelijk communicatie. Het is belangrijk dat je goed kunt communiceren met je klanten zodat je de exacte aard van het probleem vast kunt stellen. Als je niet goed begrijpt wat een klant bedoelt dan kun je ook niet de juiste behandelingen uitvoeren om de klachten te verhelpen.

Je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren op een bepaald gebied. Dit betekent dat je jezelf gaat verdiepen in een bepaald gebied van je lichaam. Dit kunnen bijvoorbeeld rugklachten zijn. Als je zo een studie hebt afgerond ben je een “specialist” in rugklachten. Hiermee kun je natuurlijk meer klanten krijgen aangezien jij het meeste hebt gestudeerd en dus het meeste afweet van rugklachten.

Het enige nadeel hiervan is dat je dan geen andere problemen kunt verhelpen aangezien je daarvoor niet gestudeerd hebt. Dit is een afweging die je zelf moet maken. Het is altijd goed om een “specialist” te zijn, maar zie daar wel de consequenties van in.

Stressbestendig

Een andere competentie die erg van belang is in deze opleiding Fysiotherapie is dat je stressbestendig bent. Reden hiervan is dat je in situaties terecht komt waarin je niet alles in eigen handen hebt. Mensen kunnen bijvoorbeeld erg ziek zijn en aan jou toevertrouwd worden. Het is dus belangrijk dat je deze druk aan kunt.

Werkveld fysiotherapeut

Na het afronden van je studie van fysiotherapie kan je verschillende kanten op. Het meest voor de hand liggend is om de sport kant op te gaan. De meeste gaan werken voor een al bestaande fysiotherapeut, maar ook een groot deel kiest ervoor om een eigen fysiotherapiepraktijk op te richten. Je moet goed om kunnen gaan met de werkdruk als je een eigen praktijk begint. Je zal hier langere dagen maken, als je voor een praktijk gaat werken zal je vaak gewoon volgens vaste tijden werken.

Je kan na het afronden van je studie terecht komen in ziekenhuizen, verpleeghuizen, fitnessclubs, gezondheidscentra, revalidatiecentra, psychiatrische ziekenhuizen, gehandicapte zorg en bij sportverenigingen. Hier is overal wel een fysiotherapeut nodig. Zo beschikt elke sportvereniging wel over een fysiotherapeut. Vooral in revalidatiecentra zijn de fysiotherapeuten van groot belang. Het is namelijk de bedoeling dat de sporter zo snel mogelijk revalideert.

De kans op een baan na het afronden van je studie is vrij groot. Niet alleen in Nederland is er vraag naar fysiotherapeuten, maar zelfs in het buitenland is er vraag naar fysiotherapeuten uit Nederland. Nederland heeft een goede naam op het gebied hiervan. Verreweg de meeste afgestudeerde fysiotherapeuten komen terecht in de gezondheidszorg. Het gaat hierbij vooral om preventieklachten en ervoor zorgen dat men niet geblesseerd raakt.

Je werkt voor instellingen en instanties zoals ziekenhuizen en revalidatiecentra. De overheid stelt doordat de vraag de afgelopen jaren is gestegen ook hoge eisen aan de fysiotherapeut. Daarom mogen alleen gediplomeerde fysiotherapeuten een eigen praktijk starten. Ook mag je alleen de titel fysiotherapeut dragen als je je diploma hebt gehaald. Het werk wat je doet is vaak afwisselend met werk zowel in Nederland als in het buitenland. Zo kan je bijvoorbeeld bij een sportvereniging komen die ook internationaal betrekkingen heeft. Zo kom je ook in het buitenland terecht.