Opleiding Filiaalmanager

Oké, laten we toegeven dat we in onze kinderjaren allemaal weleens winkeltje hebben gespeeld. Maar probeer je te herinner waar jij stond: was jij klant of stond jij achter de kassa? Of was jij toen al de baas van de winkel? Het kan zomaar zijn dat jij een geboren filiaalmanager bent. Als filiaalmanager ben jij leidinggevende in een winkel. Dit kan zowel een kleinere als grotere winkel zijn, waarvan meerdere vestigingen bestaan. Voor dit beroep kun je een MBO opleiding voor filiaalmanager volgen, die jou klaarstoomt voor dit afwisselend vak.

Filiaalmanager opleidingen & thuisstudies vergelijken

Wil jij aan de slag als Filiaalmanager? Wil jij gaan starten met de studie Filiaalmanager? Hieronder hebben wij diverse aanbieders van Filiaalmanager opleidingen vergeleken. Bekijk opleidingen van verschillende niveau’s. Of volg een cursus; een goede voorbereiding op een MBO- of HBO opleiding.

Opleider Opleiding & studieduur Kosten  
Filiaalmanager
Een goede baan in de detailhandel? Volg .. (verder lezen)
€ 29,50 p.m.
12 maanden
Meer info
Start Je Eigen Winkel
Bekijk de website voor meer informatie.. (verder lezen)
Totaal € 469,00
6 maanden
Meer info

Studie-opbouw Filiaalmanager

Het beroep van filiaalmanager is erg afwisselend en kan ook erg verschillend zijn, afhankelijk van het soort winkel waar jij graag wilt werken. Een filiaalmanager van een kledingzaak heeft met iets andere zaken te maken dan een filiaalmanager van een doe-het-zelfzaak. Je gaat tijdens je opleiding leren hoe je leiding geeft aan jouw team van verkopers en hoe je de werkzaamheden inplant. Je bent als filiaalmanager verantwoordelijk voor de omzet van het filiaal en daarom leer je bij alles wat je doet te denken aan de omzet die behaald moet worden. Tevens leer je verantwoordelijkheid te nemen voor het eventueel bijbestellen van het assortiment. Je wilt immers dat jouw winkel goed gevuld is, zodat klanten een ruime keuze hebben en jij geen nee hoeft te verkopen.

BBL opleiding Filiaalmanager

Als filiaalmanager werk je in een winkelketen. Om dit vak dus goed onder de knie te krijgen, moet je een leerbedrijf vinden waar je aan de slag kan. Zonder leerbedrijf kun je immers niet met de BBL opleiding voor filiaalmanager beginnen. Als leerling filiaalmanager ga jij in het begin aan de slag als verkoper in de winkel, waarna je langzaam maar zeker steeds meer leert van jouw filiaalmanager en uiteindelijk zelfstandig genoeg bent om zijn of haar taken over te nemen bij afwezigheid. Heb je een winkel gevonden die als leerbedrijf kan dienen,  dan gaan jij, je school en het leerbedrijf een praktijkovereenkomst afsluiten. Hierna kun je beginnen met werken en natuurlijk met je opleiding. Tijdens deze opleiding ga je vier dagen per week werken bij jouw leerbedrijf en een dag per week naar school.

Toelatingseisen Filiaalmanager

Om de BBL opleiding voor filiaalmanager te mogen volgen, dien je op z’n minst in het bezit te zijn van een VMBO diploma. Heb je HAVO gevolgd, dan dien je in het bezit te zijn van je overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4.

Duur opleiding Filiaalmanager

De opleiding voor filiaalmanager duurt vier jaar en is een opleiding op niveau 4, het hoogste niveau op het MBO. Je kunt op een lager niveau beginnen, bijvoorbeeld op niveau 3 voor verkoopspecialist. Als je het lager niveau hebt afgerond, kun je doorstromen naar niveau 4.

Werkveld Filiaalmanager

Zoals eerder vermeld is het beroep van filiaalmanager erg afwisselend. Je werkzaamheden zijn voor een deel uitgelijnd, maar verschillen erg afhankelijk van het soort winkelketen waar jij gaat werken. Als afgestudeerde kun jij als filiaalmanager aan de slag in bijvoorbeeld een kledingzaak, maar ook supermarkten, doe-het-zelfzaken of meubelzaken behoren tot de mogelijkheden.