Opleiding Doktersassistente

Als doktersassistente ben je een belangrijke schakel binnen een huisartsenpraktijk of in een andere instelling van de gezondheidszorg. Wil jij graag mensen helpen waar mogelijk en ben je geïnteresseerd in de gezondheidszorg in het algemeen, dan is het beroep van doktersassistente misschien wel iets voor jou. Om doktersassistente te worden, hoef je gelukkig geen universitaire studie te volgen. Je kunt je diploma al behalen op MBO niveau. En houd je er niet van om hele dagen op school te zitten, dan is er de mogelijkheid om de opleiding via de Beroeps Begeleidende Leerweg te volgen, afgekort BBL.

Doktersassistente opleidingen & Thuisstudies vergelijken

Wil jij aan de slag als Doktersassistente? Wil jij gaan starten met de studie Doktersassistente? Hieronder hebben wij diverse aanbieders van Doktersassistente opleidingen vergeleken. Bekijk opleidingen van verschillende niveau’s. Of volg een cursus; een goede voorbereiding op een MBO- of HBO opleiding.

Opleider Opleiding & studieduur Kosten  
MBO Basisopleiding Doktersassistente
MBO Basisopleiding Doktersassistente stu.. (verder lezen)
€ 68,06 p.m.
9 Maanden
Meer info
Kort MBO Doktersassistent
De verkorte variant MBO Doktersassistent.. (verder lezen)
€ 101,44 p.m.
13 Maanden
Meer info
MBO Doktersassistent
MBO Opleiding Doktersassistent niveau 4 .. (verder lezen)
€ 52,31 p.m.
36 Maanden
Meer info
MBO Doktersassistent Klassikaal
MBO Opleiding Doktersassistent klassikaa.. (verder lezen)
€ 101,25 p.m.
24 Maanden
Meer info
Basisopleiding Doktersassistente
Basisopleiding Doktersassistent: Maak ke.. (verder lezen)
€ 60,50 p.m.
8 maanden
Meer info
MBO-basisopleiding Doktersassistent
Spreekt gezondheidszorg je aan en heb je.. (verder lezen)
€ 99,00 p.m.
8 maanden
Meer info
Kort MBO Doktersassistent
Wil je doktersassistente worden en de op.. (verder lezen)
€ 99,00 p.m.
17 maanden
Meer info
MBO Doktersassistent
Wil je werken met mensen en ligt je hart.. (verder lezen)
€ 87,20 p.m.
24 maanden
Meer info
MBO-basisopleiding Doktersassistent (klassikaal)
Spreekt gezondheidszorg je aan en heb je.. (verder lezen)
€ 269,00 p.m.
8 maanden
Meer info
Kort MBO Doktersassistent (klassikaal)
Wil je doktersassistente worden en de op.. (verder lezen)
€ 259,00 p.m.
17 maanden
Meer info
MBO Doktersassistent (klassikaal)
Wil je werken met mensen en ligt je hart.. (verder lezen)
€ 249,00 p.m.
24 maanden
Meer info

Leertraject opleiding dokterassistent

Als doktersassistente heb je een belangrijke ondersteunende rol binnen de huisartsenpraktijk. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat alles in de praktijk soepel verloopt, dat de afspraken goed gepland zijn en dat de materialen voor de dokter klaar liggen. Dit ga je allemaal leren tijdens de opleiding voor doktersassistent. Naast de meer algemene werkzaamheden ga je ook meer leren over het afnemen van bloed, het opmeten van bloeddruk en nog meer basishandelingen die niet altijd door een huisarts gedaan hoeven worden. Doordat je een opleiding volgt, kun je het allemaal meteen in de praktijk brengen. Vaak nog wel onder begeleiding van een gediplomeerde doktersassistent. Omdat je bij dit beroep veel met mensen werkt, is het belangrijk dat je beschikt over inlevingsvermogen en zorgzaamheid. Ook dien je altijd zorgvuldig om te gaan met de patiënten en diens (medische) gegevens.

BBL opleiding Doktersassistente

De BBL opleiding tot doktersassistente is een MBO opleiding. Tijdens deze opleiding leer je alles over het beroep en wat daarbij komt kijken. Als je met de BBL opleiding doktersassistente wilt beginnen, moet je eerst een leerbedrijf vinden waarvoor je kunt werken. In dit geval is het meest vanzelfsprekende een huisartsenpraktijk. Dit kun je zelf doen, maar je kunt natuurlijk ook de school om hulp vragen. Als je een leerbedrijf hebt gevonden, gaan jij, de school en de huisartsenpraktijk een praktijkovereenkomst aan waarbij de rechten en plichten van alle partijen duidelijk wordt. Hierna kun je aan de slag. Je gaat een dag per week naar school en 4 dagen per week werk je bij het leerbedrijf.

Toelatingseisen

Om de opleiding voor doktersassistent te kunnen volgen, dien je over tenminste een VMBO diploma te beschikken. Je kunt de opleiding ook volgen met een overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4. De opleiding voor doktersassistent is een MBO opleiding op niveau 4, wat het hoogste niveau is op het MBO. 

Duur opleiding doktersassistent

De opleiding voor doktersassistent duurt drie tot vier jaar. Als je je MBO diploma voor doktersassistente hebt behaald, is het altijd mogelijk om door te studeren op het HBO in een gerelateerde opleiding. Hiervoor kun je het beste advies inwinnen bij je studiebegeleider.                                                                                   

Werkveld doktersassistent

Als je je MBO diploma voor doktersassistent hebt behaald, kun je echt aan de slag als doktersassistent. Het kan zijn dat je leerbedrijf je een baan aanbiedt – je hebt hier immers al enige tijd gewerkt tijdens je opleiding. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je verder wilt kijken. Met het diploma van doktersassistent kun je ook werkzaam zijn bij een andere instelling in de gezondheidszorg, al komen de meesten terecht bij een huisartsenpraktijk.