Opleiding Dierenartsassistente

Sommige dieren zijn leuk als huisdier. Mensen hebben honden, katten, konijnen om hen gezelschap te houden. Maar voor sommige mensen betekent een dier veel meer dan dat. Dieren zijn vaak ook hulpeloos, omdat zij het niet direct kunnen uiten als er wat mis met ze is. En daarom is het belangrijk dat dieren goed worden geholpen. Herken jij je hierin? Het beroep van dierenartsassistente is dan misschien iets voor jou. Een dierenartsassistent ondersteunt de dierenarts bij de dagelijkse werkzaamheden. Je kunt de opleiding voor dierenartsassistente volgen op het MBO en omdat dit een praktijkgericht beroep is, is de opleiding te volgen via de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL).

Dierenartsassistente opleidingen & thuisstudies vergelijken

Wil jij aan de slag als Dierenartsassistente? Wil jij gaan starten met de studie Dierenartsassistente? Hieronder hebben wij diverse aanbieders van Dierenartsassistente opleidingen vergeleken. Bekijk opleidingen van verschillende niveau’s. Of volg een cursus; een goede voorbereiding op een MBO- of HBO opleiding.

Opleider Opleiding & studieduur Kosten  
MBO Basisopleiding Dierenartsassistent paraveterinair
MBO Basisopleiding Dierenartsassistent p.. (verder lezen)
€ 96,94 p.m.
9 Maanden
Meer info
Dierenartsassistent
Graag met dieren werken? Volg de opleidi.. (verder lezen)
€ 37,00 p.m.
12 maanden
Meer info
Dierenartsassistent
Bekijk de website voor meer informatie.. (verder lezen)
€ 349,00
1-malig
Meer info
MBO-basisopleiding Dierenartsassistent en dierverzorger
Houd je van dieren en denk je aan een be.. (verder lezen)
€ 125,35 p.m.
6 maanden
Meer info
MBO-basisopleiding Dierenartsassistent paraveterinair
Houd je van dieren en denk je aan een be.. (verder lezen)
€ 125,00 p.m.
9 maanden
Meer info
MBO-basisopleiding Dierenartsassistent en dierverzorger (klassikaal)
Houd je van dieren en denk je aan een be.. (verder lezen)
€ 269,00 p.m.
6 maanden
Meer info
Kort MBO Dierenartsassistent paraveterinair
Wil je dierenartsassistente worden en de.. (verder lezen)
€ 119,00 p.m.
19 maanden
Meer info
MBO Dierenartsassistent paraveterinair
De opleiding MBO Dierenartsassistent par.. (verder lezen)
€ 87,20 p.m.
27 maanden
Meer info
MBO-basisopleiding Dierenartsassistent paraveterinair (klassikaal)
Houd je van dieren en denk je aan een be.. (verder lezen)
€ 269,00 p.m.
9 maanden
Meer info
Kort MBO Dierenartsassistent paraveterinair (klassikaal)
Wil je dierenartsassistente worden en de.. (verder lezen)
€ 259,00 p.m.
19 maanden
Meer info
MBO Dierenartsassistent paraveterinair (klassikaal)
De opleiding MBO Dierenartsassistent par.. (verder lezen)
€ 249,00 p.m.
27 maanden
Meer info

Leertraject bij opleiding Dierenartsassistente

Tijdens je opleiding voor dierenartsassistente ga jij natuurlijk alles leren over dieren en hoe je hen kunt helpen bij ziekte. Wees er wel bewust van dat je als dierenartsassistent niet alleen de huisdieren helpt, maar ook grotere dieren zoals bijvoorbeeld koeien, varkens of zelfs spinnen en slangen. Je gaat leren hoe jij de dierenarts kunt ondersteunen in zijn of haar dagelijkse werkzaamheden. Zo leg je materialen klaar die nodig zijn, maar geef je ook adviezen aan de eigenaar van het dier wat betreft bijvoorbeeld medicatie. Naast het inhoudelijke werk dat direct betrekking heeft op dieren, ga je ook leren administratieve taken uit te voeren. Als dierenartsassistent plan je namelijk ook afspraken in voor patiënten en verricht je receptiewerkzaamheden. De opleiding van dierenartsassistent is dus erg afwisselend.

BBL opleiding Dierenartsassistente

De BBL opleiding voor dierenartsassistente is een MBO opleiding. De naam van het beroep zegt het al, maar deze opleiding is voor de echte dierenvrienden onder ons. Als het beroep je wel wat lijkt en je wilt de BBL opleiding volgen, dan dien je eerst een leerbedrijf te vinden waar je vier dagen per week kan werken. In dit geval moet je dus een dierenartspraktijk vinden. Ondervind je hierbij moeilijkheden, dan kan de school je hulp bieden. De dierenarts bij de praktijk wordt niet alleen je werkgever, maar ook je begeleider die jou bijstaat tijdens je opleiding. Je gaat alles wat je leert immers gelijk in de praktijk brengen onder zijn of haar toezicht. Als je zo’n praktijk hebt gevonden, waarbij je een goede begeleiding kunt krijgen, gaan jij, je school en de dierenartspraktijk een praktijkovereenkomst aan waarin jullie bepaalde afspraken maken. 

Toelatingseisen

Voor deze opleiding voor dierenartsassistente heb je tenminste een VMBO diploma nodig. Ook scholieren met een overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4 kunnen worden toegelaten. Alvorens je met deze opleiding kunt beginnen, zul je vaak worden gevraagd een voor een intakegesprek en een toets.

Duur opleiding

De MBO opleiding voor dierenartsassistente op niveau 4 kun je afronden binnen drie tot vier jaar. Binnen deze periode moet je alle vakken met een voldoende hebben afgerond.

Werkveld als dierenartsassistent

Als jij je MBO diploma voor dierenartsassistent hebt behaald, kun je gaan werken als echte dierenartsassistente. De meeste gediplomeerden gaan aan de slag bij een dierenartspraktijk. Hier assisteer je een of meerdere dierenartsen, afhankelijk van hoeveel artsen er binnen de praktijk zijn.