Opleiding Bloemist

Als er iets is wat mensen vrolijk kan maken, zijn het wel bloemen. Mensen geven ze graag als cadeau, om iemand op te fleuren, om iemand beterschap te wensen, om iemand te feliciteren. Of natuurlijk gewoon om je eigen huis een kleurtje te geven. Ben jij dol op bloemen, dan is het beroep van bloemist op jouw lijf geschreven. Op het MBO kun jij een opleiding volgen voor dit fleurige beroep. Je kunt dit doen via de Beroeps Begeleidende Leerweg, ook wel afgekort als BBL.

Bloemist opleidingen & thuisstudies vergelijken

Wil jij aan de slag als Bloemist? Wil jij gaan starten met de studie Bloemist? Hieronder hebben wij diverse aanbieders van Bloemist opleidingen vergeleken. Bekijk opleidingen van verschillende niveau’s. Of volg een cursus; een goede voorbereiding op een MBO- of HBO opleiding.

Opleider Opleiding & studieduur Kosten  
Bloemist
.. (verder lezen)
€ 0,00
1-malig
Meer info
Bloemist
Een bloemenzaak starten? Volg de cursus .. (verder lezen)
€ 41,50 p.m.
9 maanden
Meer info
Bloemist
Bekijk de website voor meer informatie.. (verder lezen)
€ 309,00
1-malig
Meer info

Leertraject

Tijdens de opleiding voor bloemist ga jij alles leren over bloemen en planten. Je leert bijvoorbeeld hoe je ze de beste verzorging geeft om ze optimaal te laten bloeien. Uiteraard ga je ook leren hoe je boeketten, plantenarrangementen, corsages en andere bloemstukken maakt. Het is een beroep waar je erg met je handen bezig bent en van niets een mooie creatie maakt. De opleiding voor bloemist is daarom zeer geschikt voor creatieve mensen. Daarnaast sta je als bloemist natuurlijk in de winkel. Hoewel het wellicht niet direct met de creatie van bloemstukken te maken heeft, ga je tijdens de opleiding ook leren hoe je de winkel het beste inricht en hoe je klanten helpt. Ook krijg je te maken met een stukje inkoop. Hoewel de werkzaamheden van bloemisten veelal op hetzelfde neerkomen, verschilt het wel per winkel wat je werkzaamheden exact zijn. Als je bijvoorbeeld in een groot tuincentrum werkt, kun je met andere dingen te maken hebben. Daarnaast heb je natuurlijk meer collega’s.

BBL opleiding Bloemist

De naam van het beroep spreekt voor zich: een bloemist werkt in een bloemenzaak of in een tuincentrum. Voordat je kunt beginnen met de BBL opleiding voor bloemist, moet je daarom eerst een leerbedrijf vinden waar jij kunt werken. Bij een BBL opleiding werk je namelijk vier dagen per week en ga je slechts een dag per week naar school. Het is belangrijk dat er in de bloemenzaak of het tuincentrum iemand aanwezig is die jouw begeleider kan zijn gedurende je opleiding. Dit is vaak ook je manager in je dagelijkse werk. Als je een leerbedrijf hebt gevonden, sluiten jij, je school en het leerbedrijf een praktijkovereenkomst af. Is dit gedaan, dan kun jij beginnen met je BBL opleiding voor bloemist.

Toelatingseisen

Als jouw liefde voor bloemen groot is, dan ben je nu vast enthousiast geworden en wil je je het liefst vandaag nog inschrijven. Om de opleiding voor bloemist te kunnen volgen moet je tenminste een VMBO opleiding hebben afgerond. Als je een aantal jaren HAVO hebt gevolgd, kun je overgaan naar het MBO met een overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4.

Duur opleiding Bloemist

De opleiding voor bloemist duurt vier jaar en is een opleiding op niveau 3. Mocht niveau 3 niet tot de mogelijkheden behoren vanwege je vooropleiding, dan kun je beginnen met niveau 2 voor het beroep van medewerker bloembinden. Heb je dit niveau afgerond, dan kun je verdergaan op niveau 3.

Werkveld bloemist

Nadat je de opleiding voor bloemist succesvol hebt afgerond, kun je echt aan de slag. Je kunt natuurlijk blijven werken bij de bloemenzaak waar je tijdens je opleiding hebt gewerkt, maar mocht je tegen die tijd toe zijn aan iets anders, dan zijn er volop mogelijkheden. Je kunt als bloemist aan de slag bij elke bloemenzaak of tuincentrum in Nederland. Tevens is het mogelijk om als bloemist door het land te reizen en op markten te staan.