Opleiding Beveiliging

Lijkt het jou leuk om beveiliger te zijn tijdens bijvoorbeeld grote evenementen of bij grote bedrijven en instanties als Schiphol? Ben jij altijd scherp en alert en is veiligheid voor jou belangrijk? Dan is het tijd om van jouw droom je beroep te maken. Het kan op het MBO met een opleiding tot beveiliger. Dit kan als BBL opleiding. Bij een BBL opleiding werk je vier dagen per week en ga je een dag per week naar school. Omdat het beroep van een beveiliger erg praktijkgericht is, is dit ideaal.

Thuisstudie Beveiliging opleidingen vergelijken

Wil jij aan de slag als Beveiliger? Wil jij gaan starten met de studie Beveiliging? Hieronder hebben wij diverse aanbieders van Beveiliging opleidingen vergeleken. Bekijk opleidingen van verschillende niveau’s. Of volg een cursus; een goede voorbereiding op een MBO- of HBO opleiding.

Leertraject beveiligingsopleiding

Tijdens de opleiding voor beveiliger leer je alles over het beveiligen van onder andere grote evenementen, maar ook van winkels, kantoren en grote terreinen. Je leert hoe je om gaat met verschillende type mensen en hoe je anticipeert op het gedrag van mensen om je heen. Als beveiliger heb je te maken met veel verschillende situaties en tijdens de opleiding leer je hiermee om te gaan zonder in paniek te raken. Het voordeel van de opleiding voor beveiliger is dat je je al in de praktijk bevindt. Je werkt immers vier dagen. Hierdoor zul je al snel te maken krijgen met omgevingen die voor bijvoorbeeld BOL studenten gesimuleerd moet worden. Naast alle praktijkgerichte vakken, zul je ook vakken volgen die theoretisch zijn, zoals Nederlands, Engels en rekenen.

BBL opleiding Beveiliger

De BBL opleiding voor beveiliger is een MBO opleiding. De opleiding bestaat uit een aantal praktijkonderdelen en een aantal theorie onderdelen. Want let wel, ook al is dit een erg praktijkgericht beroep, er zijn wel degelijk theorie onderdelen die je moet kennen. Bij beide facetten wordt je getoetst op je vakbekwaamheid voor het beveiligingsvak. Alvorens je met de studie begint, moet je een leerbedrijf vinden waar je kan gaan werken. Bij dit leerbedrijf moet je een begeleider hebben die jou gedurende je studie begeleidt en ondersteunt waar nodig. Kun je niet zo makkelijk een bedrijf vinden? Dan kun je je school vragen om mee te helpen. In de meeste gevallen komt het dan uiteindelijk goed. Alle partijen sluiten dan een praktijkovereenkomst waarbij de rechten en plichten van alle partijen duidelijk wordt gemaakt. Daarna kun je echt aan de slag, zowel in de praktijk als op school.

Toelatingseisen opleiding

Om de opleiding voor beveiliger te volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel volgt er alvorens je inschrijving een intakegesprek waarin je je keuze voor de opleiding kan toelichten. Heb je wel een vooropleiding, dan is het mogelijk om vrijstelling aan te vragen voor bepaalde vakken. Dit is altijd in overleg met de school. 

Duur opleiding

Je MBO diploma voor beveiliger kun je al behalen binnen een jaar. Dit is afhankelijk van of je alle vakken binnen die tijd behaalt of dat je bepaalde vakken moet overdoen. De opleiding voor beveiliger volg je op niveau 2.

Werkgebied als beveiliger

Heb je je MBO diploma voor beveiliger behaald, dan kun je aan de slag. Omdat je een opleiding hebt gevolgd, is deze stap vaak niet zo groot aangezien je tijdens je studie al hebt kunnen wennen aan de omgeving. Als beveiliger kun je gaan werken bij verschillende instanties. Sommige instanties vergen meer van je kwaliteiten als beveiliger dan andere. Een winkel beveiligen is bijvoorbeeld heel anders dan het beveiligen van Schiphol of een groot evenement. Bij een groot evenement zul je merken dat je veel collega’s hebt en je dient daarom met elkaar af te stemmen wie welk gedeelte beveiligt. Als je in een winkel werkt, sta je er als beveiliger vaak alleen voor. Aan jou de keuze wat je leuk vindt.