Opleiding Audicien

Een audicien is iemand die hoormetingen uitvoert bij zijn cliënten om erachter te komen welke gehoorbeperkingen hij of zij heeft. Het beroep van audicien wordt veelal in een audicienbedrijf uitgevoerd, waar je naast een hoormeting ook een hoorapparaat kunt krijgen en natuurlijk het advies van een audicien. Lijkt dit beroep je wat? Volg dan de BBL opleiding voor audicien op het MBO.

Leertraject Audicien

Tijdens de BBL opleiding voor audicien ga je alles leren over hoorapparaten. Je leert hoe je een hoortest afneemt, hoe je je cliënten kunt adviseren en ook leer je samen te werken met externe partijen, zoals KNO-artsen en leveranciers. Hoorapparaten zijn er in alle soorten en maten. Daarnaast zijn er ook hoorbrillen, speciale telefoons en weksystemen: allemaal dingen die het gehoor van de mens kan bijstaan en dus moet je ook hier alles van weten. Als audicien ga je werken bij een audicienbedrijf, een winkel. Je hebt daarom ook direct te maken met de winkel zelf. Daarom leer je tijdens je opleiding ook hoe je de winkel het beste kunt presenteren en runnen.

BBL opleiding audicien

De opleiding audicien is alleen te volgen via de Beroeps Begeleidende Leerweg, afgekort BBL. Dat betekent dat je werken en leren combineert tijdens je opleiding. Je gaat vier dagen per week werken en een dag per week naar school. Om te kunnen beginnen met de BBL opleiding voor audicien moet je wel eerst een leerbedrijf vinden. In dit geval ga je dus op zoek naar een audicienbedrijf. Als je deze hebt gevonden, gaan jij, je school en het leerbedrijf een praktijkovereenkomst afsluiten, waarna je aan de slag kan: zowel in de winkel als op school. Bij het leerbedrijf is het van belang dat je manager voldoende tijd heeft om jou te begeleiden. Je hebt dus meer nodig dan alleen een manager, je hebt bij deze opleiding een echte begeleider nodig.

Toelatingseisen Audicien opleidingen

Als jij enthousiast bent geworden over de opleiding voor audicien, kun je je inschrijven. Hiervoor heb je wel tenminste een VMBO diploma nodig of een overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4. Het vak techniek is gewenst als je de opleiding voor audicien wilt volgen.

Duur Audicien opleiding

De opleiding voor audicien duurt vier jaar en is een opleiding op niveau 4. Helaas is het niet mogelijk om te beginnen op een lager niveau. Je zult dus al gelijk moeten beginnen met het hoogste niveau.

Werkveld

Als audicien werk je bij een audicienbedrijf. Dit is een winkel, maar hoewel je vaak voor de schermen staat, sta je bij dit beroep ook vaak achter de schermen. Zo zul je de hoormetingen moeten analyseren en de hoorapparaten moeten testen. Ook zul je kleine reparaties zelf uitvoeren. Je bent in dit beroep veel met mensen bezig. Het is dus belangrijk dat je je cliënten op hun gemak laat voelen en je communicatie duidelijk overbrengt.