Opleiding Apothekersassistente

Wil jij graag mensen helpen en ben jij geïnteresseerd in de werking van geneesmiddelen op het lichaam? Dan is het beroep van apothekersassistente misschien iets voor jou. Als apothekersassistent werk je in een apotheek of een zorginstelling. Lijkt het je wat, dan kun jij voor dit beroep leren via de Beroeps Begeleidende Leerweg op het MBO.

Leertraject opleiding Apothekersassistente

Tijdens de BBL opleiding voor apothekersassistente leer je meer over het afhandelen van recepten en over geneesmiddelen. Je leert hoe je klanten adviseert over geneesmiddelen en beantwoordt hun vragen. Als je wat verder in je opleidingstraject zit, zul je langzamerhand af en toe zelf medicijnen moeten bereiden, zoals zalfjes, zetpillen en capsules. Dit is een taak die erg secuur moet worden uitgevoerd en daarom wordt dit werk vaak gecontroleerd door collega’s of de apothekers zelf. Het gaat immers om medicatie voor patiënten. Naast de inhoudelijke taken van het beroep van apothekersassistent, ga je tijdens deze BBL opleiding ook leren hoe je administratieve taken moet uitvoeren, zoals het bijhouden van de voorraden en het samenstellen van rekeningen voor klanten.

Apothekersassistente opleidingen & Thuisstudie vergelijken

Wil jij aan de slag als Apothekersassistente? Wil jij gaan starten met de studie Apothekersassistente? Hieronder hebben wij diverse aanbieders van Apothekersassistente opleidingen vergeleken. Bekijk opleidingen van verschillende niveau’s. Of volg een cursus; een goede voorbereiding op een MBO- of HBO opleiding.

Opleider Opleiding & studieduur Kosten  
MBO Basisopleiding Apothekersassistente
MBO Basisopleiding Apothekersassistente .. (verder lezen)
€ 77,25 p.m.
9 Maanden
Meer info
Kort MBO Apothekersassistent
De verkorte variant MBO Apothekersassist.. (verder lezen)
€ 101,44 p.m.
12 Maanden
Meer info
MBO Apothekersassistent
MBO Opleiding Apothekersassistent niveau.. (verder lezen)
€ 60,00 p.m.
30 Maanden
Meer info
MBO Apothekersassistent Klassikaal
MBO Opleiding Apothekersassistent klassi.. (verder lezen)
€ 162,50 p.m.
18 Maanden
Meer info
Basisopleiding Apothekersassistent
Basisopleiding Apothekersassistent: Maak.. (verder lezen)
€ 52,50 p.m.
8 maanden
Meer info
MBO-basisopleiding Apothekersassistent
Spreekt de gezondheidszorg je aan en heb.. (verder lezen)
€ 99,00 p.m.
9 maanden
Meer info
Kort MBO Apothekersassistent
Wil je apothekersassistente worden en de.. (verder lezen)
€ 99,00 p.m.
16 maanden
Meer info
MBO Apothekersassistent
Lijkt het je leuk om te werken als apoth.. (verder lezen)
€ 87,20 p.m.
24 maanden
Meer info
MBO-basisopleiding Apothekersassistent (klassikaal)
Spreekt de gezondheidszorg je aan en heb.. (verder lezen)
€ 269,00 p.m.
9 maanden
Meer info
Kort MBO Apothekersassistent (klassikaal)
Wil je apothekersassistente worden en de.. (verder lezen)
€ 259,00 p.m.
16 maanden
Meer info
MBO Apothekersassistent (klassikaal)
Lijkt het je leuk om te werken als apoth.. (verder lezen)
€ 249,00 p.m.
24 maanden
Meer info

BBL opleiding apothekersassistente

Als je de BBL opleiding voor apothekersassistente wilt volgen, moet je eerst een leerbedrijf vinden waar je kunt werken. Hier moeten er vier dagen beschikbaar voor je zijn. Bij een BBL opleiding ga je namelijk slechts een dag per week naar school. Voor een leerbedrijf kun je het beste zoeken bij apotheken en zorginstellingen, zoals ziekenhuizen. Heb je deze gevonden, dan sluiten jij, je school en het leerbedrijf een praktijkovereenkomst af waarbij jullie rechten en plichten duidelijk worden. Hierna kun je beginnen met de opleiding en het werken in de apotheek. Bij het leerbedrijf krijg je een begeleider, die jou gedurende je studie gaat begeleiden waar nodig.

Toelatingseisen opleiding Apothekersassistente

Als je de BBL opleiding voor apothekersassistente wilt volgen, dien je minimaal over een VMBO diploma te beschikken. Scholen hebben de voorkeur voor VMBO studenten die de richting zorg en welzijn hebben gevolgd.  Ook word je toegelaten met een overgangsbewijs van HAVO 3 naar HAVO 4. Er is geen toelatingstest.

Duur van de opleiding

De BBL opleiding voor apothekersassistente duurt vier jaar en is een MBO opleiding op niveau 4, het hoogste niveau. Er zijn helaas geen lagere niveaus waar je kan instromen.

Werkveld Apothekersassistente

Als je jouw diploma voor apothekersassistente hebt behaald, kun je gaan werken in een apotheek. Je staat hier op de voorgrond en help klanten die aan de balie komen met een recept of specifieke vragen over geneesmiddelen. Je adviseert ze zo goed mogelijk en bij twijfel schakel je de apotheker in. Je werk is afwisselend, doordat je met veel verschillende klanten te maken hebt die allen een eigen advies moeten krijgen. Daarnaast voer je, zoals gezegd, administratieve taken uit. Na je BBL opleiding voor apothekersassistent is het ook mogelijk om verder te studeren aan het HBO. Voorbeelden van studies zijn Farmakunde en Management in de Zorg. Met deze studies kun jij doorgroeien tot apotheker.