Omscholing

Hebt u op dit moment een baan, maar voelt u zich niet meer op uw plek, kunt u de motivatie niet meer opbrengen of bent u beperkt door lichamelijke klachten? Dan is het erg slim om te kijken of er een mogelijkheid is tot omscholing of bijscholing. Zo kunt u door middel van omscholing een andere baan of functie krijgen die wel bij u past.

Wat is omscholing?

Allereerst even de definitie van omscholing/omscholen:
“Het verwerven van kennis, vaardigheden en attitudes teneinde een nieuw en ander beroep te kunnen uitoefenen dan het beroep waartoe men initieel is opgeleid; opleiding die het mogelijk maakt een eerder uitgeoefend beroep opnieuw adequaat uit te oefenen; opleiding voor een ander beroep van mensen die al of niet eerder een specifieke beroepsopleiding hebben genoten.” Bron: Encyclo.nl

Kort gezegd is omscholing/omscholen dus het volgen van een opleiding, cursus of degelijke die er voor zorgt dat u een ander beroep of andere functie kunt uitoefenen.

Waar & hoe omscholen?

Er zijn verschillende aanbieders van afstandsstudies en avondstudies. Zo kan je naast je huidige baan gaan leren voor een nieuw beroep.

Waarom omscholen?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor omscholing. Een aantal hebben we hieronder neerzet:
– Geen mogelijkheden meer op de arbeidsmarkt.
– Huidige baan/functie is toch niet wat u heel uw leven wilt blijven doen.
– Door lichamelijke klachten kunt u uw werk niet meer uitoefenen.

Hoe omscholen?

Er zijn verschillende manieren om u te laten omscholen. U kunt bijvoorbeeld een avondstudie of een thuisstudie gaan volgen. NTI en LIO bieden verschillende opleidingen aan die u thuis kunt volgen. Hieronder hebben wij een aantal tips onder elkaar gezet. Deze omscholing tips helpen u de eerste stappen te zetten om tot actie over te gaan en te starten met omscholing. De duur van een opleiding bij het omscholen door middel van thuisstudie/avond studie kan variëren tussen de één en vier jaar.

Uiteraard kunt u ook beginnen met omscholing door het volgen van een nieuwe MBO of HBO opleiding. Hebt u al een vooropleiding? Dan is het vaak ook nog mogelijk om voor bepaalde onderdelen vrijstelling te krijgen. Zo kunt u soms als u al een poos werkervaring hebt, stages overslaan waardoor u een half jaar eerder de opleiding kunt afronden.

We hopen u met de website voldoende informatie, tips en mogelijkheden gegeven te hebben voor omscholing. We hopen ook dat u met behulp van deze website de eerste stappen kunt zetten tot het omscholen van uzelf. U bent nooit te oud voor een omscholing, het gaat erom dat u doet wat u leuk vindt.

Als u denkt aan omscholing, zijn er verschillende punten om eerst eens bij stil te staan. Hieronder hebben wij een aantal tips neergezet die u kunnen helpen bij uw keuze voordat u zich laat omscholen. Heeft u al eens over de volgende punten nagedacht?

Lees een boek

Wanneer u niet helemaal weet wat u leuk vindt om te gaan doen, kunt u overwegen om eerst uit te zoeken wat u leuk vindt, voordat u zich laat omscholen. U kunt bijvoorbeeld het boek “Jij bent aan Z”, door Yolanda Buchel lezen (ISBN 9057121980). Hiermee leert u uzelf beter kennen.

Informatie inwinnen

Als u iets in uw hoofd heeft wat u leuk lijkt en u zich daar graag verder op wilt oriënteren, kunt u over dat beroep informatie gaan inwinnen. Hoor eens rond bij familie of kennissen. Vraag naar hun ervaring over die baan.

Doe een online test

Wilt u graag direct weten welk beroep bij u past aan de hand van uw interesses? Dan kunt u een beroepentest invullen. Een beroepentest is vaak een formulier met meerdere keuzes. Nadat u het formulier heeft ingevuld, krijgt u een overzicht met welke opleidingen bij u passen. Zo bent u weer een stap dichter bij het beroep waar u zich in wilt laten omscholen.

Op de volgende websites kunt u direct een test invullen:

Werksite.nl

Carrieretijger.nl

Avondschool of thuisstudie?

Het is een groot verschil of u 24 jaar of 50 jaar bent als u zich wilt laten omscholen. Moet u er niet aan denken om weer terug in de schoolbanken te gaan? Dan kunt u denken aan thuisstudie. Heeft u weinig discipline, dan kunt u het overwegen om een avondstudie te volgen.

Coaching

Om te starten met een omscholing kan het ook slim zijn om hulp in te roepen van een loopbaancoach. Deze kan u helpen met het ontdekken van wat u nou eigenlijk wilt en welke omscholing daarbij past. De loopbaancoach gaat u een aantal gerichte vragen stellen zodat je er zelf achter komt wat u leuk vindt.

Bijscholing

Wanneer u nog een baan heeft maar u uw werk niet uitdagend genoeg meer vindt, kunt u denken aan bijscholing. U kunt uzelf laten informeren over bijscholing bij uw werkgever. Op die manier blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen uw branche en krijgt u mogelijk meer uitdaging. Dit kan ervoor zorgen dat u niet omgeschoold hoeft te worden.

Er zijn verschillende richtingen om uzelf in te laten omscholen. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal sectoren waar veel werkloosheid is. Hiervoor zijn er bijvoorbeeld nieuwe mogelijkheden om u te laten omscholen. Hieronder staan een aantal sectoren waar u zich in om kunt laten omscholen.

Subsidie

In bepaalde situaties kunnen werkgevers subsidie aanvragen voor omscholing. Denk bijvoorbeeld bij dreigende werkloosheid. Hieraan zit wel de voorwaarde dat de werknemer na januari 2009 in dienst is treden. Ook moet bij uw vorige baan, sprake zijn van één van de volgende situaties:
– Het dienstverband van uw vorige baan is binnen vier maanden verbroken sinds u begonnen bent met uw nieuwe baan.
– U was werkzaam als uitzend- of oproepkracht.
– U werd met ontslag bedreigd.
Ook moet aan één van de volgende voorwaarden worden voldaan voordat de subsidie wordt uitbetaald:
– Het diploma of het certificaat is binnen dezelfde branche waarin u werkzaam bent.
– De omscholing is gevolgd bij een externe schoolinstelling of instituut.