Informatie BBL Opleiding

BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg. Dit houdt in dat je een groot deel van de week aan het werk bent bij een erkend leerbedrijf en ongeveer 1 á 2 dagen per week naar school gaat. Deze combinatie zorgt ervoor dat jij geld kunt verdienen en een beroepsopleiding kunt volgen.

Diploma’s

Er zijn 4 niveaus waarop jij je diploma kunt halen.
Je hebt niveau 1 en 2. Dit wordt ook wel het funderend beroepsonderwijs genoemd. Dit is veranderd sinds het schooljaar 2011-2012. Wanneer je nu de niveaus 1 en 2 hebt gehaald krijg je een fbo-diploma, wat staat voor funderend beroeps onderwijs.
Over het algemeen begin je bij niveau 2. Hierna is het mogelijk om door te stromen naar niveau 3 of niveau 4. Dit wordt ook wel middelbaar beroepsonderwijs genoemd. Alleen wanneer je niveau 3 en 4 afrond, krijg je dus een MBO-diploma en kun je doorstromen naar het HBO.

Minimale eisen

Je kunt niet zomaar via elk bedrijf een BBL opleiding beginnen. Zo moeten bijvoorbeeld alle betrokken partijen een praktijkovereenkomst tekenen en moet je een arbeidsovereenkomst met je leerbedrijf hebben. Daarnaast moet er ook een praktijkopleider zijn die jou uitleg kan geven.

Jouw rechten

Wanneer je bij een leerbedrijf terecht komt waarvan je denkt dat zij zich niet aan de afspraken zullen houden, kun je de praktijkovereenkomst (POK) van jouw school raadplegen. Hierin staan de afspraken die gemaakt zijn tussen het leerbedrijf, de school en de leerling. Afspraken die hier onder andere instaan zijn afspraken over begeleiding, beoordeling en voortijdige beëindiging.

Hoe regel ik een BBL opleiding?

Een BBL opleiding kun je op 2 manieren regelen.
Het kan zijn dat jij al een full-time baan hebt, maar toch besluit om verder te gaan leren. Je kunt dan in overleg met je werkgever een BBL opleiding zoeken die bij jou past.

Een andere mogelijkheid is dat je net van de middelbare school afkomt en een BBL opleiding wilt gaan doen. Je kunt dan samen met de school waar jij je gaat aanschrijven, zoeken naar een passend leerbedrijf. Dit leerbedrijf moet wel aan de vastgestelde kwaliteitscriteria voldoen, welke worden vastgesteld door een brancheorganisatie.