BOL opleiding

BOL opleiding staat voor Beroeps Opleidende Leerweg en houdt in dat je (in de basis) 5 dagen in de week op school zit. Doordat je een groot deel van je tijd bezig bent met leren, doe je snel veel kennis op over het vakgebied. Voor ieder niveau geldt dat je daar ongeveer 1 jaar mee bezig bent. Er zijn maximaal 4 niveau’s bij een MBO opleiding. De toelatingseisen zijn afhankelijk van je vooropleiding. Overigens kan je vaak makkelijk doorstromen binnen de BOL opleiding van niveau. Als je bijvoorbeeld in 2 jaar tijd je niveau 2 diploma haalt, kan je in het jaar daarna je niveau 3 diploma behalen.

Verschillende BOL niveau’s

Er zijn 4 niveaus op het MBO. Afhankelijk van je vooropleiding wordt bepaald in welke niveau je mag starten. Overigens zitten verschillende niveau’s vaak in één groep. Dus een eerste jaars niveau 3, zit vaak bij een eerste jaars niveau 4. Dit maakt overigens vaak ook weinig uit. Je doorloopt namelijk hetzelfde traject. Je begint in het eerste jaar met assistent. Daarna volg je de basisopleiding (ook 1 jaar), gevolgd door een vakopleiding (1 jaar) en tot slot kan je nog een middenkaderopleiding volgen van 1 jaar. Dit is niveau 4.

In principe begin je altijd bij niveau 1. Met een niveau 4 opleiding kan je doorstromen naar het HBO.

Bij iedere BOL opleiding zijn er wel constructies waardoor je bijvoorbeeld de opleiding sneller kan doorlopen. Denk bijvoorbeeld een aan versneld traject waarin je een niveau 4 opleiding binnen 3 jaar kan doorlopen. Of een vrijstelling als je al een andere relevante MBO opleiding hebt gedaan. Dit verschilt per school en per opleiding. Informeer hierover tijdens een open dag.

BOL Opleiding richtingen

Ieder niveau staat voor een bepaalde opleidingsrichting. Met een niveau 1 diploma mag je jezelf bijvoorbeeld assistent noemen. Bij niveau 3 heb je bijvoorbeeld een vakopleiding. Elk niveau is te koppelen aan een bepaald niveau van zelfstandigheid. Zo ben je met een niveau 1 opleiding veel aan het assisteren, maar met een niveau 3 opleiding mag je bijvoorbeeld veel zelfstandiger aan het werk. Wanneer je voor een niveau 4 BOL opleiding gaat, ook wel de middenkader opleiding, kan je bijvoorbeeld aan de gang als filiaalbeheerder. Je bent hierin volledig zelfstandig aan het werk. Daarnaast kan je eventueel een HBO opleiding gaan volgen. Wanneer je meer wilt weten over de toelatingseisen, of over de niveau’s, bekijk dan deze site van de overheid.

Stages

bol opleidingBij veel MBO opleidingen loop je een stage. Dit is 20 tot 60% van de tijd. In het begin zal je veel op school zijn, maar na ongeveer een half jaar zal je ervaring gaan opdoen in de praktijk. Op school heb je de basis gehad. Je kan nu dus ervaring opdoen in de praktijk. Voor veel mensen is de praktijk anders dan op school. Dit is dan ook een goede toets of het werk je wat lijkt.

Bij veel BOL opleidingen kan je zelf een stagebedrijf zoeken. Indien dit het geval is, is jouw keuze en inzet sterk bepalend voor de leercurve die jij maakt bij het leerbedrijf. Indien jij veel zelfstandigheid en voldoende verantwoordelijkheid krijgt, zal je veel leren. Alvast een tip: veel bedrijven zien een stagiair als goedkope magazijnmedewerker. Probeer bij het gesprek goed te pijlen wat hun doel is om jou als stagiaire aan te nemen.

Per BOL opleiding en per bedrijf zal het verschillen of je een stagevergoeding krijgt. Bijvoorbeeld als onderwijsassistente is de kans zeer klein op een vergoeding, terwijl met een BOL opleiding ICT het redelijk standaard is om een vergoeding te krijgen. Overigens is dit vaak een stuk lager dan bijvoorbeeld een BBL opleiding.

Studielening

Vanaf september 2015 zullen jouw studiekosten geen lening meer zijn die zal worden kwijtgescholden, maar moet je zelf opdraaien voor de kosten. Een studielening zal dus resulteren in een schuld die je, bijvoorbeeld na je studie, moet aflossen. Dit zal voor veel mensen grote financiële gevolgen hebben. Voor het jaar 2014-2015 is het lesgeld 1118 euro. Hoeveel dit in 2015-2016 is, is nog niet bekend. Wel kan je denken aan een studieschuld van 10.000 euro. Het is slim om bijvoorbeeld een bijbaan te nemen naast je studie. Op die manier kan je de studiekosten al tijdig aflossen en voorkom je dat je na je studie nog moet aflossen.

Het hebben van een studielening is erg nadelig. Hieronder wordt uitgelegd waarom:
Voorbeeld 1: Stel je hebt een studieschuld van 10.000 euro. Je hebt een netto maandsalaris van 1500 euro. Als je 500 euro per maand spaart en aflost, ben je twee jaar bezig met aflossen. Na die twee jaar heb je nog niets gespaard. De kans is groot dat je na je studie ook het huis uit wilt. Het is moeilijk om een huis te kopen, je hebt immers nog geen spaargeld opgebouwd.
Voorbeeld 2: Je mag over het aflossen van je studieschuld 15 jaar doen. De eerste 2 jaar na je studie zijn aflossingsvrij. Indien je hiervoor kiest, kan je al wel direct beginnen met sparen na je studie. Na 2 jaar heb je wat spaargeld en je wilt uit huis. Je steekt je geld in het huis. Nu heb je een alle vaste lasten, maar daarnaast moet je ook nog maandelijks je studieschuld afbetalen.