Avondschool

Sluit uw baan niet meer aan bij uw wensen? Mist u de uitdaging, maar kun u uw inkomen niet missen? Dan is de avondschool of avondstudie iets voor u!
Wanneer u een avondschool volgt, volgt u een studie in de avonduren. Dit betekent dat u hiernaast dus ook een volledige baan kunt houden. Hierdoor is het mogelijk om in uw onderhoudskosten te voorzien en tegelijkertijd een studie te volgen. Door middel van een avondschool is het dus goed mogelijk om nog een opleiding te volgen, nadat u al een aantal jaren aan het werk bent.
AvondschoolUw arbeidskansen op de arbeidsmarkt worden door het volgen van een avondschool dus aanzienlijk verhoogt.
De avondschool wordt ook bezocht door leerlingen die het reguliere onderwijs niet aan kunnen, of die hun plekje niet konden vinden op hun school. Door middel van een avondstudie, kunnen zij overdag werken en in de avonduren naar school.
Tot slot zijn er mensen die een avondstudie volgen als hobby. Ze willen hun kennis uitbreiden of willen een bepaalde taal of vakgebied leren kennen.

In Nederland spreken we over het algemeen over een avondstudie, terwijl er in België vaak wordt gesproken over een avondschool. Deze twee namen zijn het zelfde.

Studievormen avondschool

Avondstudies zijn er op MBO-, op HBO- en op Universitair niveau. Er is dus altijd iets dat aansluit bij uw niveau. Behalve het juiste niveau, is het natuurlijk ook belangrijk om een geschikte opleiding te vinden. Hieronder hebben wij een overzicht geplaatst van de verschillende studievormen van de avondschool.

Cursus

Wanneer u een cursus als avondstudie volgt, krijgt u een erkend diploma van het instituut waar u de avondstudie volgt. Met een cursus kunt u geen erkend MBO-, HBO- of Universitair diploma behalen.
De duur van een avondcursus verschilt per cursus. Sommige cursussen duren maar een maand, terwijl andere cursussen 10, 12 of zelfs 20 maanden duren. Wel kunt u er zeker van zijn dat een cursus nooit zo lang duurt als een volledige MBO-, HBO- of Universitaire opleiding.
In de meeste gevallen kun je direct met een cursus starten. Hiervoor heb je vaak geen diploma’s nodig.

HAVO-diploma

Voor het volgen van een HAVO opleiding als avondstudie moet u minimaal 16 jaar oud zijn. Wanneer u een HAVO-diploma hebt gehaald, hebt u de mogelijkheid om verder te leren op MBO- en HBO-niveau. Een opleiding op HAVO niveau duurt 4 á 5 jaar. Wanneer u al deels HAVO heeft gedaan, is het mogelijk om versneld uw HAVO-diploma te halen in bijvoorbeeld één jaar. Ook is het mogelijk om alleen bepaalde vakken te behalen.

MBO-diploma

U kunt er ook voor kiezen om de avondschool te volgen, zodat u een MBO-diploma kunt behalen.
Wanneer u een MBO-diploma behaald hebt, kunt u verder op HBO-niveau. De duur van de opleiding hangt af van welk niveau u wilt behalen. Voor het MBO-diploma kunt u kiezen uit de niveaus: 1, 2, 3 en 4. Wanneer u voor niveau 1 kiest, kunt u na één jaar uw diploma in ontvangst nemen. Kiest u voor niveau 4? Dan ben u drie tot vier jaar bezig.

HBO-diploma

Naast het MBO-diploma, kunt u ook studeren aan een avondschool om een HBO-diploma te behalen.
Om een HBO studie te kunnen volgen moet u uw HAVO-diploma of een MBO-diploma hebben gehaald.
Op een HBO-opleiding heeft u niet de keuze uit verschillende niveaus. Er wordt verwacht dat je vier jaar de opleiding volgt. Wanneer u niet alles voltooid heeft en eerder stopt, ontvangt u dus ook geen diploma.

Universitair-diploma

Een Universitaire opleiding kunt u volgen met een VWO-, of een HBO-diploma. De duur van een Universitaire opleiding verschilt per opleiding. Als eerste volgt u drie of vier jaar een Bachelor opleiding. Wanneer u dit afgerond heeft, kunt u één of twee jaar een Master opleiding volgen.

Meer info avondschool

We hebben een pagina gemaakt waarop u ervaringen kunt lezen van verschillende personen die op een avondschool hebben gezeten. Zij vertellen wat hen aansprak, en wat zij liever anders zouden zien. Op deze manier krijgt u een goed beeld van het studeren aan een avondschool.

Naast deze ervaringen hebben wij ook een pagina gemaakt waarop u gemakkelijk en in één overzicht kunt zien welke avondscholen er zijn. Zo kunt u de diverse aanbieders vergelijken op prijs, maar ook kijken wat écht bij jou past.